Položeno cvijeće pred bistu
1

Obilježena godišnjica rođenja slikara Ismeta Mujezinovića

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Međunarodna galerija portreta u Tuzli obilježila je 2. decembar, odnosno dan kada je prije 105 godina rođen naš velikan, akademski slikar Ismet Mujezinović. Cvijeće je položeno ispred biste Ismeta Mujezinovića u dvorištu istoimenog ateljea u Tuzli.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Ismet Mujezinović je rođen 2. decembra 1907. godine u Tuzli. Završava Kraljevsku akademiju za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu 1929. godine. U periodu od 1931. do 1933. godine boravi u Francuskoj gdje, upisuje postdiplomski studiji odsjek historija umjetnosti na Sorboni.

Za vrijeme boravka u Francuskoj posjećuje muzeje i galerije, atelje francuskih slikara – Lota, Ortisa i drugih. Po povratku iz Francuske boravi u Zagrebu, Bijeljini i Tuzli. Nastanjuje se u Sarajevu gdje se aktivno uključuje u društveni život i zajedno sa skupinom istomišljenika formiraju umjetnička udruženja "Četvorica" i "Krug", "Colegium artisticum", ULUBiH. U NOB-u učestvuje kao borac, propagandista, novinar, glumac, reditelj.

Za vrijeme Prvog zasjedanja AVNOJ-a dekoriše dvoranu u kojoj je održano zasjedanje. Ilistruje prva Andrićeva djela. Jedan je od incijatora za osnivanje Državne škole za slikarstvo u Sarajevu. S grupom jugoslovenskih umjetnika 1946/47 i 1977. učestvuje u portretisanju Tita. Godine 1953. prelazi iz Sarajeva u Tuzlu gdje radi na velikim figuralnim kompozicijama iz NOB-a . Imao veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je redovan član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, dopisni član Jugoslovenske znanosti i umjetnosti, jedan od osnivača Univerziteta u Tuzli, te zajedno sa Mevludinom Ekmečićem osnivač Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Prije trideset godina Galerija jugoslovenskog portreta i grad Tuzla obilježavajući 75 rođendan i 55 godina drugovanja s paletom otvarenjem Stalne postavke „Ismet Mujezinović“ . Prva stalna postavka Ismet Mujezinović obuhvatala je 169 eksponata, crteže, grafike, akvarele i ulja.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Kao znak trajne brige za očuvanjem djela Ismeta Mujezinovića, Međunarodna galerija portreta je 2012. godine završila zahtjevan i kompleksan posao na kome se radilo dvije godine, te je predala aplikaciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine kako bi kompletna zbirka koju čini preko 2000 djela bila stavljena pod zaštitu države.

Učenici Gimnazije Ismet Mujezinović će u okviru obilježavanja Dana škole 3. decembra obići Atelje Ismet Mujezinović i položiti cvijeće ispred biste Ismeta Mujezinovića.

U povodu rođenja Ismeta Mujezinovića u organizaciji Međunarodne galerije portreta u Ateljeu Ismet Mujezinović će 14. decembra biti otvorena izložba crteža ovog istaknutog umjetnika.