BiH
138

Obilježena godišnjica prve pobjede Armije RBiH u Krajini

Klix.ba
U organizaciji Mjesne zajednice Gata i podršku gradske uprave Bihaća sinoć je je u Gati kod Bihaća održana 23.manifestacija “Prva pobjeda Armije RBiH – Bugar 92”.

Više od hiljadu mještana i gostiju iz javnog i političkog života grada Bihaća i USK-a okupilo se u znak sjećanja na herojski otpor kojeg su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH pružili srpskom agresoru u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine. I ove godine obilježavanju prve pobjede Armije RBiH na prostoru tadašnjeg Bihaćkog okruga prisustvovao je Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazavši da je prvo pobjeda branioca Bihaća i Bosne i Hercegovine bila znak da će ova zemlja opstati i ostati.

“Da nije bilo ove i hiljade drugih bitaka u odbrambeno-oslobodilačkom ratu ne bi bilo države BiH, ne bi se radovali uspjesima naših sportista,umjetnika i svih onih koji ovu zemlju vole i za nju se bore. Zato moramo biti odgovorni političari i odgovorno voditi lokalnu zajednicu i na taj način se odužiti onima koji su dali živote za slobodu koju danas imamo.“, kazao je gradonačelnik Galijašević.

Kako je istaknuto ,12.juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskomu reonu Bugara. Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama , a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić.Prisutnim mještanima o značaju prve pobjede govorili su Mirsad Slemanović, ratni načelnik Štaba 5.korpusa, Jusuf Bajrektarević, Savjetnik načelnika Cazina i Izudin Saračević, premijer USK-a.

“Moramo biti ponosni na naše borce koji su i tog 12. juna pokazali veliku hrabrost ali i odgovornost da zaustave daleko nadmoćnijeg neprijatelja i pokažu agresoru da Bihać i okrug nikada neće biti okupirani”, istakao je premijer Saračević.

Prije centralne svečanosti, delegacije grada Bihać i Vlade USK-a obišli su i šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće. I ove godine organizatori su pripremili bogat kulturno-umjetnički program kao i malonogometni turnir.