"Bego lopove"
45

Obilježena godišnjica protesta u Tuzli: Loš odziv građana pokazuje da je stanje u BiH dobro

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Blizu 100 građana predvođenih članovima Sindikata Tuzlanskog kantona (TK) okupilo se danas ispred spaljene zgrade Sodaso u Tuzli kako bi obilježili godišnjicu masovnih demonstracija u ovom gradu. Nakon jednosatnog boravka na mjestu odakle je bunt građana protiv vlasti krenuo prije četiri godine, učesnici skupa su se zaputili prema trenutnom sjedištu Vlade TK.

Uz povike "Bego, lopove" građani su prošli pored zgrade Vlade TK, a ovim su željeli, kako su istakli, podsjetiti kantonalnu vlast na čelu s premijerom Begom Gutićem da je njihovo nezadovoljstvo iz dana u dan sve veće.

Inače, kako vrijeme odmiče sve je manje onih koji se prisjećaju 2014. godine, a predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić kaže da ovakav odnos građana pokazuje da je Bosancima i Hercegovcima ipak dobro.

"Naš moto glasi: 'Ako vam je dobro, onda ništa. Ostanite kod svojih kuća'. Izgleda da je građanima bolje da sjede kod kuće i posmatraju našu borbu, a da im neko na tanjiru donese veću penziju, minimalnu platu i sve ostalo", ističe Kopić.

Predsjednik Sindikata solidarnosti TK navodi da je stanje u državi danas drastično lošije u odnosu na 2014. godinu kada je kantonalna vlast pod pritiskom građana podnijela ostavke.

I dalje vjeruje da će se građani probudti i podići svoj glas protiv korumpirane vlasti.

"Ni prije četiri godine niko nije mislio da će protesti 5. februara prerasti u ono u što su prerasli. Nikada ne znate u šta će preći i najmanji protest. Često ponavljam da je potrebna samo jedna iskrica i čitava Federacija BiH će se dići na noge. Vjerujte da svi osluškuju šta će Tuzla učiniti, odnosno koji će potez povući", naveo je Kopić.

Naglašava da za bunt danas ima sasvim dovoljno razloga.

"Stanje je katastrofalno, nastavljeno je uništavanje firmi. Građani iz ove zemlje bježe glavom bez obzira, jer ovdje ne mogu naći posao. Ovdje političke partije vedre i oblače, a ako niste član neke od njih, kao da i ne postojite", istakao je Kopić.

Enesa Zoletić iz Tuzle svakog februara dolazi pred paljenu zgradu Sodaso kako bi se prisjetila dana kada su građani digli svoj glas.

"Stanje je danas mnogo gore. Građani nam jedu iz kontejnera. Mladi nam nemaju priliku za zaposlenje i najviše ovdje dolazim zbog njih. Nadam se da će stanje u ovoj zemlji nekada biti bolje", navela je Zoletić.

Murabija Junuzović također se danas prisjetila godišnjice protesta, a kako nam je kazala, spada u grupu građana koja se nekoliko godina protestima na ulicama borila za ostvarivanje prava za odlazak u penziju.

"BiH nema budućnosti s trenutnom političkom garniturom koja vlada na sceni. Promjene u našoj zemlji jedino mogu nastupiti nakon kompletne smjene vlada. To jedino mogu učiniti građani, ali ako se ujedine. Pojedinci ne mogu mnogo uraditi, zato je potrebno da udružimo snage i da idemo ka napretku", smatra Junuzović.