Na mostarskim Šehitlucima
68

Obilježena godišnjica pogibije generala Arifa Pašalića: Odbranio Hercegovinu od agresora

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima obilježena je 21 godina od tragične pogibije Arifa Pašalića, legendarnog komadanta Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Ratni komandant Šerif Špago, jedan od njegovih najbližih saradnika, kazao je da se rahmetli Pašalića može opisati riječima čovjek, patriota, oficir, džentlmen, komandant, general, ali i državnik.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Državnik, jer je komandovao Četvrtim korpusom Armije RBiH u vrijeme kad su ovdje bile izražene velikodržavne namjere da razgrade Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujući njemu i njegovim saborcima organizovan je korpus i na ovim prostorima odbranjena država", kazao je Špago.

Jedan od saboraca iz posljednjeg rata Suad Muharemović prisjetio se generala Pašalića kazavši da je i u JNA davao maksimum sebe i bio, što bi se reklo, "vojničina".

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Bio je strog i pravičan, a volio je mlade i školovane ljude oko sebe. Iz Mostara je kao oficir otišao jer se nije uklapao u velikosrpske ambicije. U Mostar se vratio 1992. godine u maju jer ga je volio kao i Mostarci. Vrlo brzo je bio prihvaćen od svih", prisjetio se Muharemović dana iz bivše JNA.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Arif Pašalić bio je general Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, poznat kao ratni komandant 4. korpusa Armije RBiH. Poginuo je na današnji dan, 26. aprila, oko 21 sat u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17 kod mjesta Drežnica.