Svečanost u Sarajevu
58

Obilježena godišnjica odbrane Igmana, Bećirović: Dušmani BiH moraju znati da se ne bojimo

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Održana svečana akademija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na platou vanjskog amfiteatra Memorijalnog centra Kovači održana je svečana akademija pod nazivom "Odbrana BiH – Igman 2023" na kojoj su, između ostalog, prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Prisutnima su se obratili član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić.

Glumci su interpretacijom recitacija uveličali svečanu akademiju, a održan je i prigodan muzički program.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić zahvalio se svima koji su svojim prisustvom večeras potvrdili da su živa sjećanja na branioce BiH.

"Danas se prisjećamo jedne od najvažnijih bitaka za odbranu Sarajeva i BiH. Odbrana Igmana je imala strateški značaj", rekao je Lokmić.

Govoreći o borcima Armije RBiH istakao je da su bili sjajni ljudi, neizmjerno hrabri, dostojanstveni, pirivrženi dobru, a suprotstavljeni zlu.

"Spremnost na odbranu i oslobađanje BiH je najveći emanet koji su nama ostavili. Koliko god da uradimo ne može biti dovoljno Izgradimo državu u kojoj će svaki pošteni građanin vidjeli budućnost za sebe i svoju djecu", rekao je Lokmić.

Prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Danas smo se okupili da iskažemo poštovanje hrabrim i časnim borcima ARBiH koji su odbranili Igman, Sarajevo i BiH. Bitka za Igaman je jedna od najslavnijih vojnih pobjeda, imala je presudan značaj za odbranu glavnog grada i države. Nadljudskom borbom višestruko naoružaniji agresor je poražen", istakao je Bećirović.

Napomenuo je kako danas, 31 godinu nakon početka agresije na našu zemlju, imamo sudski potvrđenu istinu.

"Najviši sudovi UN-a pokazali su da je izvršena agresija i počinjen genocid. Postoje sudske presude da nije bio građanski rat već međunarodni oružani sukob i agresija", podsjetio je Bećirović.

Naglasio je da su pokušaji nivelacije historije osuđeni na propast.

"Dušmani BiH moraju znati - neće nas ni uplašiti ni zaustaviti, ne bojimo se sljedbenika velikodržavnih politika i borit ćemo se protiv njihovog projekta razaranja BiH", rekao je Bećirović.