22 godine
210

Obilježena godišnjica masakra na Tuzlanskoj Kapiji: Srbija bi morala Novaka Đukića izručiti BiH

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
U okviru obilježavanja 22. godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli, najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom ovog grada, danas je na mjestu stradanja održana komemoracija u znak sjećanja na tragediju i stradanje svih civilnih žrtava rata u ovom gradu.

Granatom ispaljenom s planine Ozren 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta ubijena je 71 osoba, a ranjeno njih blizu 200.

Prosječna dob ubijenih i ranjenih bila je 23 godine, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Uz članove porodica stradalih, komemorativnom obilježavanju godišnjice prisustvovali su i uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci koji su polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju odali počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti.

Najteža noć u životu

Ovaj dan izuzetno teško podnosi ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić koji je za Klix.ba kazao da mu je noć 25. maja 1995. godine bila najteža u životu.

"Teško je jer smo tog trenutka Tuzla i ja kao načelnik izgubili 71 mladi život. To je bio veoma težak trenutak koji je pokazao da je ovdje izvršen zločin koji je procesuiran, ali onaj koji je osuđen danas je u Srbiji", istakao je Bešlagić.

Podsjetimo, za ratni zločin na Kapiji na 20-godišnju zatvorsku kaznu pred Sudom BiH osuđen je Novak Đukić, oficir Vojske RS.

On je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Izvršenju kazne se nije odazvao uz izgovor da se nalazi na liječenju u Srbiji.

Iako je za njim raspisana potjernica, Đukić trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH, koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do sada nije učinjeno.

Opasan presedan

"Djeca su ubijena terorizmom, odnosno ratnim zločinom. Sud BiH je otkrio i utvrdio činjenice o zločinu na Kapiji i presudio je Novaku Đukiću. Neoprostiva je greška da on još uvijek nije lišen slobode. Nadležni organi nisu učinili ništa i dopušteno je da on pobjegne u Srbiju. Sada je on slobodan i to je veoma opasan presedan za civilizaciju", istakao je za Klix.ba Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Naglasio je da bi Srbija morala, radi svog obraza, Đukića izručiti našoj zemlji.

"Kako će ona biti dio koalicije protiv aktuelnog terorizma, ako Đukića još uvijek nije izručila", poručio je Imamović.

Dodao je i da je veoma bitno obilježavati datum u kojem je Tuzla ostala bez 71 mladog života.

"Ovo se ne smije zaboraviti. To je naša najveća rana. To je jedna kolektivna žrtva za život nas koji ovdje živimo i radimo. Veoma je važno da građani i Gradska uprava Tuzle na ovakav način, primjereno obilježavaju 25. maj", zaključio je prvi čovjek Tuzle.

Obilježavanje godišnjice stradanja tuzlanske mladosti bit će završeno večeras u 20 sati i 55 minuta oglašavanjem sirene za uzbunu.

U kobnoj noći 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji smrtno su stradali: Razija Dedović, Alma Brguljak, Senada Hasanović, Fahrudin Ramić, Pera Marinović, Šaban Mustačević, Edhem Sarajlić, Adnan Beganović, Asmir Bakalović, Suzana Dušić, Almasa Ćerimović, Amir Dapa, Amir Đuzel, Vesna Kurtalić, Edisa Memić, Sanja Ćajić, Nedim Rekić, Mustafa Vuković, Adnan Hujdurović, Edina Ahmetašević, Amira Mehinović, Franc Kantor, Asim Slijepčević, Sandro Kalesić, Edin Hodžić, Indira Borić, Sulejman Mehanović, Damir Kurbašić, Ilinka Tadić, Selma Nuhanović, Edin Mehmedović, Nihad Šišić, Amir Čekić, Indira Okanović, Ilvana Bošnjaković, Admir Alispahić, Jasenko Rosić, Damir Bojkić, Samir Mujić, Rajif Rahmani, Almir Jahić, Lejla Bučuk, Azur Mujabašić, Azur Vantić, Suzana Abuismail, Šemsa Hasičić, Senahid Salamović, Nenad Marković, Hamdija Hakić, Petar Stjepanović, Elvis Alagić, Lejla Atiković, Armin Šišić, Rusmir Ponjavić, Alem Hidanović, Zada Dedić, Vanja Kurbegović, Jelena Stojičić, Hasa Hrustanović, Ago Hadžić, Selma Čaušević, Nešet Mujanović, Adrijana Milić, Samir Čirak, Muri Fatušić, Elvir Murselović, Adnan Saimović, Jasminka Sarajlić te još četiri osobe koje nisu identifikovane.