Počinjen 25. maja 1995.
313

Obilježena godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji: Rana koja nikada zarasti neće

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Komemorativno obilježavanje 25. maja, Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata danas je nastavljeno u Tuzli, polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem počasti u centru grada.
Komemoraciji su uz članove porodica stradalih prisustvovali i uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, zatim Federacije Bosne i Hercegovine, kao i državnog vrha.

Na mjestu ubijanja tuzlanske mladosti okupili su se i predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci koji su polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju odali počast nastradalima.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić je kazao da 25. maj predstavlja najtužniji dan koji je u novijoj historiji zadesio ovaj grad.

"Toga dana je od samo jedne granate ispaljene sa agresorskih položaja Ozrena ugašen 71 mladi život. To je dan kada su najbliži izgubili svoje najvoljenije i najmilije i mislim da je ćutnja danas najbolji odgovor na sva pitanja. Želim vjerovati da će istina i pravda uvijek pobijediti, a dokaz tome je i rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici. Siguran sam da će pravda dostići Novaka Đukića i sve druge koji su počinili zločine bilo gdje i bilo kada", kazao je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je pravda zadovoljena osuđivanjem Đukića, ali politička strana ne. Ističe da taj ratni zločinac treba biti u zatvoru, a ne da slobodno šeta.

"U međunarodnoj politici postoji masa mehanizama koje možete koristiti kada je riječ o ovakvim situacijama. Jedan od njih je svakako reciprocitet, ali vi ne možete postići saglasnost na nivou institucija. Nažalost, takva nam je konstrukcija države, ali jednostavno sada ste u situaciji da radite u institucijama sa ljudima koji i dalje predstavljaju politiku koja je i dovela ovoga (masakra na Kapiji, op.a.)", ističe Komšić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Dan prije počinjenog masakra na Kapiji u Tuzli se našao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

"Bog je odlučio da toga 25. maja ne budem tu, ali 71 osoba je nažalost bila i nema ih sada među živima. Ali, ima ih u našim srcima i mi ih pamtimo. Kada govorimo o procesuiranju ljudi koji su optuženi i osuđeni, smatram da treba svako odgovarati za svoje nedjelo koje je počinio. Ratni zločinac Đukić mora da odgovara za to što je uradio i naredio", stava je Hurtić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Premijer Tuzlanskog kantona irfan Halilagić smatra da je žalosno to što zvanični Beograd i danas dokazane činjenice ne priznaje i uz to još i krije počinioce zlodjela u Tuzli.

"Uz njihovo ponašanje prilikom usvajanja rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, i ovo ponašanje sasvim jasno nam daje do znanja da se nažalost zvanični Beograd nikada nije distancirao od onoga što je činjeno u Bosni i Hercegovini 1990-ih", istaknuo je Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Granatom ispaljenom s planine Ozren 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta ubijena je 71 osoba, a ranjeno njih blizu 200. Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Sandro Kalesić.

Za ratni zločin na Kapiji osuđen je Novak Đukić, oficir Vojske RS, koji je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, a u junu 2014. godine je osuđen na 20 godina zatvora.

On se još uvijek nije odazvao izvršenju kazne pod izgovorom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica, Đukić trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo. ali, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do sada nije učinjeno.

Obilježavanje 29. godišnjice masakra na Kapiji večeras će biti okončano oglašavanjem sirene za uzbunu tačno u 20 sati i 55 minuta. Vrijeme je to u koje je 25. maja 1995. godine počinje zločin.

Inače, Dan žalosti proglašen je na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, ali ne i u Federaciji BiH, kao što je to bio slučaj ranijih godina.