BiH
0

Obilježena deveta godišnjica masakra na Markalama

NINA
Na današnji dan prije devet godina granate koje su ispaljene s položaja vojske bosanskih Srba oko Sarajeva, pale su pred gradsku tržnicu pri čemu su život izgubila 43 stanovnika glavnoga grada BiH, a mnogo više ih je bilo ranjeno.

Prisjećajući se strašnog zločina nad civilnim stanovništvom Sarajeva, delegacije kantona i grada Sarajeva su danas posjetila mjesto tragedije i odala počast nevinim žrtvama minutom šutnje i polaganjem cvijeća pored ploče koja je postavljena kao spomen na izvršeni zločin.

Ministrica zdravstva Sarajevskog kantona se prisjetila sva 43 građana koja su 28. augusta 1995. poginula na tom mjestu.

Nakon masakra na Markalama uslijedila je odlučna reakcija NATO snaga koje su nakon brojnih zločina nad civilima Sarajeva konačno odlučile bombardirati položaje vojske bosanskih Srba, čime je završetak rata konačno bio na vidiku.

Zločinački čin preživio je 72-godišnji Mijat Planinčić koji je tada prolazio pored tržnice u namjeri da nabavi hranu. I danas u svome tijelu nosi geler koji ga je tom prilikom pogodio i, kako kaže, neće ga vaditi do kraja života.

''Bilo je strašno. Iznenada je puklo, digla se prašina, dim. Osjetio sam da me je nešto udarilo. Vidio sam pored sebe tijelo bez glave i punu ulicu krvi, ljude razbacane okolo. Užas. Odveli su me u bolnicu, ali sam odmah tražio da se vratim. Ovo je mjesto velikog zločina'', izjavio je Planinčić.

Događaja od prije devet godina prisjetio se Sejo Alić koji danas ima 49 godina. On je u trenutku eksplozije granate bio oko stotinu metara udaljen od mjesta zločina i pomagao je u spašavanju ranjenih, a sama scena kojoj je svjedočio bila je potresna, jer su svuda po ulici ležala raskomadana i izranjavana tijela građana Sarajeva.

Alić smatra da domaće i međunarodne vlasti trebaju intenzivirati svoje napore kako bi se počinitelji masakra otkrili i odgovarali za svoja nedjela.

''Treća sarajevska pješadijska brigada srpske vojske u čijem sastavu je bila artiljerijska postrojba je odgovorna za ovo. Njen zapovjednik u to vrijeme bio je pukovnik Dragan Josipović, zamjenik potpukovnik Bojić, a zapovjednik bio potpukovnik Jovan Bartula, i to su ljudi koje treba pitati za informacije o masakru nad građanima Sarajeva. Oni moraju znati odgovor na ovo pitanje. Lijepo je obilježiti stradanje i položiti cvijeće, ali porodice poginulih žele da odgovorni za zločin nad njihovim najmilijima budu privedeni licu pravde i dobiju zaslužene kazne za svoja nedjela'', rekao je Sejo Alić.