Srebrenica
0

Obilježena decenija uspješnog rada udruženja oboljelih od multiple skleroze

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Udruženje oboljelih od multiple skleroze "Birač-Srebrenica", sa sjedištem u Srebrenici, ima 60 članova u regiji Birač i ovo je prvo udruženje oboljelih od ove bolesti koje je formirano u RS-u, rekao je Milan Stjepanović, predsjednik ovog udruženja na radno-svečanoj Skupštini, održanoj u povodu decenije uspješnog rada.

"Zahvaljujući svom angažovanju i pomaganju našim članovima, naišli smo na odlično razumijevanje u Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, tako da je kroz institucije sistema, na našu inicijativu, pozitivno zakonski definirano više od 80 posto naših prava", izjavio je Stjepanović.

On je naveo da je nemjerljiv značaj u liječenju oboljelih potpisivanje ugovora o saradnji između Fonda zdravstva Republike Srpske i Banje Gornja Trepča kod Čačka. Saradnjom se već tri godine omogućava oboljelima od ove bolesti da po 21 dan godišnje koriste usluge te banje čija voda najblagotvornije sprječava i zaustavlja eskalaciju ove bolesti.

Sjednici Udruženja prisustvovali su brojni gosti, među kojima predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, centara za socijalni rad i domova zdravlja iz nekoliko birčanskih općina, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Predrag Petrović kao i predstavnici ostalih udruženja oboljelih od ove bolesti iz RS-a i Srbije.