BiH
0

Obilježena crkvena slava u Crkvi Svetog preobraženja u Sarajevu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U pravoslavnoj Crkvi Svetog preobraženja na Pofalićima u Sarajevu danas je obilježena crkvena slava povodom praznika Svetog preobraženja kojoj je prisustvovalo oko stotinu pravoslavnih vjernika iz Sarajeva i okolnih mjesta

Sveštenik Crkve Svetog preobraženja Jadran Danilović kazao je za agenciju Anadolija da ova crkva danas proslavlja svoju krsnu slavu, svoj rođendan.

“Kada se gradi hram naimenuju ga određenom događaju, određenom prazniku, i ovaj hram je posvećen preobražnjenju Gospodnjem, jednom događaju koji se desio i koji je opisan u Bibliji”, pojasnio je Danilović.

Govoreći o značaju današnjeg dana, Danilović je kazao da se na ovaj dan narod sastajao pored ovog hrama, razmjenjivao mišljenja, pa makar to bilo jednom godišnje, a današnjim skupom ta tradicija je nastavljena.

Jedna od prisutnih vjernica bila je i Jelka Stojmenović, koja je kazala da je danas došla da, prije svega, zapali svijeću za svoje mrtve, da im pokaže da ih nije zaboravila.

“Danas se osjećam odlično, jer sam u crkvi, ali i kada izađem iz crkve osjećam se kao da sam skinula neki teret sa sebe”, dodala je Stojmenović.

Radmila Ćevriz je kazala da današnje obilježavanje praznika Svetog preobraženja prolazi u nekom manjem odzivu vjernika nego što je to bilo prethodnih godina.

Pravoslavci tradicionalno Preobraženje Gospodnje slave u porti ovog hrama od 1940. godine, kada je i završena izgradnja ove pravoslavne bogomolje u Sarajevu.

Crkva Svetog preobraženja je jedina pravoslvna crkva u opštini Novo Sarajevo. Hram je projektovao čuveni beogradski arhitekta profesor Aleksandar Deroko po uzoru na najstariju srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Petra i Pavla u Rasu iz devetog vijeka.