BiH
0

Obilježena četvrta godišnjica terorističkog napada na policijsku stanicu Bugojno

FENA
U Bugojnu je obilježana četvrta godišnjica od terorističkog napada na Policijsku stanicu u tome gradu, koji se desio u ranim jutarnjim satima 27. juna 2010.

U napadu je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, teško ranjena policajka Edina Hindić, dok je nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede. Na zgradi Policijske stanice, koja je kasnije obnovljena, okolnim objektima i vozilima, pričinjena je, tom prilikom, ogromna materijalna šteta.

U znak sjećanja na događaj koji je iza sebe ostavio dubok trag u životima svih građana Bugojna, a posebno porodice i kolega nevino stradalog Tarika Ljubuškića, danas su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova SBK-a, Policijske uprave i Policijske stanice Bugojno, porodica stradalog policajca, te predstavnici Općine Bugojno, političkog i vjerskog života, položili cvijeće u holu Policijske stanice, kod spomen-ploče na kojoj piše: "U spomen kolegi i prijatelju koji je na ovom mjestu položio svoj život časno radeći kao policajac".

Učenjem Fatihe i na drugi način počast poginulom bugojanskom policajcu odata je i kod spomen-obilježja ispred zgrade Policijske stanice, kao i na mezarju Jaklić gdje su cvijeće najprije položili članovi njegove porodice, supruga Mersiha, s dvoje djece.

"Mogu samo reći da su tuga i bol svaki dan sve veći. Četiri godine su prošle, a posljedice postaju sve izraženije. Mnogo su bolnije i tužnije od onih koje su vidne i poznate drugima. Ali, djeca su moja najveća snaga", kazala je Mersiha Ljubuškić.

Policajac Sulejman Bešić kaže da do kraja života neće zaboraviti dan u kojem je izgubio kolegu i prijatelja, i bio svjedokom nemilog događaja koji je ostavio iz sebe trajne posljedice.

"Bio sam u Operativnom centru na dužnosti, a sama eksplozija sve nas je iznenadila. Nisam mogao ni pomisliti da bi se nešto takvo moglo desiti. Bio sam na spratu zgrade. Odjednom je bilo puno prašine oko mene, vrata su izbijena na kancelariji u kojoj sam se nalazio. Ne sjećam se tačno, ali nakon 5-10 minuta došao sam sebi i krenuo po stanici da vidim šta se desilo. Zvao sam dežurnog vođu smjene koji je bio na donjem spratu, međutim, nije se javljao. Ni sam ne znam kako sam sišao odozgo. Zanimalo me je ko je još bio na dežuri jer je taj dan, baš u to vrijeme, trebala doći policijska smjena određena da krene za Ajvatovicu. Tada sam čuo da je bilo kolega koji su već bili otišli u Dom zdravlja, da im se ukaže pomoć. Emocije su, zaista, snažne i mi, koji smo se zatekli u momentu eksplozije u zgradi Policijske stanice, do kraja života ćemo pamtiti taj dan, a posebno našeg kolegu i prijatelja Tarika", naglasio je.

Za napad na Policijsku stanicu Bugojno na 45 godina zatvora osuđen je Haris Čaušević Oks. Drugooptuženi Naser Palislamović oslobođen je po svim tačkama optužnice. Sud BiH je ranije u odvojenom postupku kao suizvršioca u ovom napadu, a na osnovu sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom, pravosnažno kaznio Adnana Haračića na 14 godina zatvora.