BiH
720

Obilježena 91. godina od rođenja Alije Izetbegovića: Sačuvati sjećanje na simbol jednog vremena

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) predvođena stranačkim predsjednikom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem danas je, povodom obilježavanja 91 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i osnivača SDA Alije Izetbegovića, položila cvijeće i proučila Fatihu na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru rahmetli Alije Izetbegovića.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao novinarima kako misli da je neophodno čuvati sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića "radi nas".

Dodao je da on simbolizira jedno vrijeme "kada smo tražili državnost, kada smo nanovo napravili bosanskohercegovačku Armiju, kada su Bošnjaci vratili svoje ime, kada su vratili ime svom jeziku, dakle kad je napravljen ogroman historijski pomak".

Naravno, kazao je, cinici će kazati da se današnje stanje bitno ne razlikuje od onoga od prije 25 godina.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Međutim, istaknuo je Bakir Izetbegović, "da nije bilo rahmetli Alije i da nije bilo Armije, moglo je itekako da se razlikuje".

"Dakle, mogli ste da imate bošnjački korpus podijeljen u dvije vojske, jednu u Hrvatskoj pod šahovnicom, drugi dio pod JNA i da se među sobom bore kuda će povući liniju podjele BiH. Prema tome, itekako se razlikuje, i ogroman je napredak napravljen i ogromna je stvar izborena. Na nama je da tu bitku, sad politički, polako u sljedećim godinama i decenijama dovršimo na valjan način", kazao je Bakir Izetbegović.

Upitan da li su teža vremena sada ili u vrijeme kada je njegov otac predvodio državu i stranku, Izetbegović je odgovorio da su danas puno lakša vremena i "danas je puno lakše nositi breme".

"Mada naravno i danas ima problema, još uvijek se sliježe stanje. S vremena na vrijeme imamo krize, ali generalna linija je uzlazna, proces pomirenja napreduje, proces reformi također napreduje", ocijenio je Izetbegović.

Istaknuo je da BiH ide svojim putem ka EU i članstvu u NATO-u, "sporo ali neumitno".

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Ekonomsko stanje se oporavlja. Mislim da bi rahmetli Alija Izetbegović, pošto je on bio realan i pragmatičan čovjek, bio zadovoljan trenutačnim stanjem u zemlji, s obzirom na okolnosti sa kojima se nosimo", kazao je Bakir Izetbegović.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Osnivač je Stranke demokratske akcije i prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH.