Tjentište
151

Obilježena 80-ta godišnjica Bitke na Sutjesci, u Dolinu heroja stigli antifašisti iz svih krajeva bivše Jugoslavije

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Dolinu heroja, na Tjentištu, obilježena je 80-ta godišnjica Bitke na Sutjesci, a danas su se okupili predstavnici brojnih udruženja koja baštine ideju antifašizma.

Stigli su iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije... Mnogi su od njih posebno emotivno vezani za Dolinu heroja, jer su njihovi djedovi i očevi upravo na ovom mjestu ginuli za slobodu boreći se protiv fašizma.

Bitka na Sutjesci jedna je od najvećih bitaka vođenih na ovim prostorim tokom Drugog svjetskog rata, a sa Tjentišta je danas upućena poruka da je i osamdeset godina nakon čuvene Bitke na Sutjesci, univerzalna ideja antifašizma još uvijek prisutna, ali i itekako potrebna.

"Ovdje je 27 posto Makarana izginulo. Sjetite se samo druge dalmatinske brigade koja je probila obruč na Vučevu", kazao je Lenjin Puharić iz Makarske.

Iz Slovenije je stiglo oko 50-ak antifašista, a Franc Franko kaže da mu je čast biti u BiH na Sutjesci i prisjetiti se heroja koji su ovdje izginuli.

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BIH ističe da je ohrabrujuće što se, bez obzira na loše vremenske uslove, na obilježavanju osamdesete godišnjice Bitke na Sutjesci okupio veliki broj antifašista.

"I to je dobra stvar što je sve više mladih ljudi. Znači ima nade. Ovi narodi se ne mrze ovi narodi su naučili da žive zajedno i imaju isto naslijeđe. To treba samo učiniti vidljivim", istakao je Đulić.

Dodaje međutim da je činjenica da je u BIH vidljiva podjela antifašista prouzrokovana pristajanjem udruženja iz RS-a, da budu instrument tamošnjih vlasti svodeći se na dekor u vrijeme obilježavanja značajnih datuma iz naše zajedničke prošlosti , kao što je na istom mjestu bilo prošlog vikenda u organizaciji Vlade RS-a.

"Jer ovo organizuju antifašisti, a ono organizuje vlast, Vlada i to ona ista Vlada koja je rehabilitirala četnički pokret. Oni nama ne mogu biti partner", kategoričan je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Delegacije brojnih udruženja antifašista položili su cvijeće na spomen kosturnicu izgrađenu u znak sjećanja na 3301 poginulog borca NOB-a.