{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 65. godišnjica bitke na Sutjesci

F
14.6.2008. u 17:31
0
0
Obilježena 65. godišnjica bitke na Sutjesci
0
Obilježena 65. godišnjica bitke na Sutjesci
Uz prisustvo oko 1.000 učesnika Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i članova brojnih udruženja koja njeguju tekovine antifašizma iz BiH ali i zemalja regiona - Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, danas je na Tjentištu obilježena 65. godišnjica bitke na Sutjesci.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na ovo historijsko mjesto, učesnici manifestacije stigli su sa partizanskim kapama na glavi, ordenjem na prsima i noseći u rukama fotografije Josipa Broza Tita.

Oni su ispred spomenika koji je djelo vajara Miodraga Živkovića, položili cvijeće i vijence te na mjestu gdje su pokopani ostaci 3.031 žrtve odali počast poginulima saborcima, učesnicima bitke na Sutjesci.

Evocirajući uspomene na juni 1943. godine okupljeni borci zapjevali su i partizanske pjesme te zaigrali Kozaračko kolo.

Na značaj bitke na Sutjesci, iznoseći precizne historijske podatke, podsjetio je preživjeli učesnik ove bitke Ekrem Durić, general potpukovnik u penziji, a na skupu su govorili i Mujo Čomić, potpredsjednik SUBNOAR-a BiH, Mirko Mećava, član Predsjedništva SUBNOAR-a Hrvatske, Radovan Pantović, potpredsjednik Udruženja antifašista Srbije te brojni drugi.

Svi govornici bili su saglasni da fašizam nažalost još uvijek nije iskorijenjen kazavši da se on na najbrutalniji način pokazao u posljednjem ratu.

Aludirajući na jučerašnju manifestaciju kojom je Republika Srpska na svoj način obilježila ovu godišnjicu, učesnici današnje manifestacije uputili su i apel da se ovakvi historijski datumi obilježavaju zajedno a ne da se dijele kako mrtvi tako i preživjeli partizani te, kako su kazali, falsifikuje historija.

Bitka na Sutjesci odigrala se od 15. maja do 15. juna 1943. godine.

U okviru Memorijalnog kompleksa bitke na Sutjesci podignuto je više spomen obilježja, od kojih su najupečatljiviji monumentalni Spomenik i Spomen kuća bitke na Sutjesci.

U Spomen kući je muzej, gdje je na poseban način prikazana epopeja Sutjeske. Spisak od 6.508 imena poginulih boraca u bici na Sutjesci uklesan je u zidove, kao "Prozivka na Tjentištu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: