Tjentište
0

Obilježena 65. godišnjica bitke na Sutjesci

FENA
Uz prisustvo oko 1.000 učesnika Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i članova brojnih udruženja koja njeguju tekovine antifašizma iz BiH ali i zemalja regiona - Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, danas je na Tjentištu obilježena 65. godišnjica bitke na Sutjesci.

Na ovo historijsko mjesto, učesnici manifestacije stigli su sa partizanskim kapama na glavi, ordenjem na prsima i noseći u rukama fotografije Josipa Broza Tita.

Oni su ispred spomenika koji je djelo vajara Miodraga Živkovića, položili cvijeće i vijence te na mjestu gdje su pokopani ostaci 3.031 žrtve odali počast poginulima saborcima, učesnicima bitke na Sutjesci.

Evocirajući uspomene na juni 1943. godine okupljeni borci zapjevali su i partizanske pjesme te zaigrali Kozaračko kolo.

Na značaj bitke na Sutjesci, iznoseći precizne historijske podatke, podsjetio je preživjeli učesnik ove bitke Ekrem Durić, general potpukovnik u penziji, a na skupu su govorili i Mujo Čomić, potpredsjednik SUBNOAR-a BiH, Mirko Mećava, član Predsjedništva SUBNOAR-a Hrvatske, Radovan Pantović, potpredsjednik Udruženja antifašista Srbije te brojni drugi.

Svi govornici bili su saglasni da fašizam nažalost još uvijek nije iskorijenjen kazavši da se on na najbrutalniji način pokazao u posljednjem ratu.

Aludirajući na jučerašnju manifestaciju kojom je Republika Srpska na svoj način obilježila ovu godišnjicu, učesnici današnje manifestacije uputili su i apel da se ovakvi historijski datumi obilježavaju zajedno a ne da se dijele kako mrtvi tako i preživjeli partizani te, kako su kazali, falsifikuje historija.

Bitka na Sutjesci odigrala se od 15. maja do 15. juna 1943. godine.

U okviru Memorijalnog kompleksa bitke na Sutjesci podignuto je više spomen obilježja, od kojih su najupečatljiviji monumentalni Spomenik i Spomen kuća bitke na Sutjesci.

U Spomen kući je muzej, gdje je na poseban način prikazana epopeja Sutjeske. Spisak od 6.508 imena poginulih boraca u bici na Sutjesci uklesan je u zidove, kao "Prozivka na Tjentištu".