{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 55. godišnjica Univerziteta u Sarajevu

N
NINA
16.12.2004. u 22:34
0
0
Obilježena 55. godišnjica Univerziteta u Sarajevu
0
Obilježena 55. godišnjica Univerziteta u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu danas je proslavio 55. godišnjicu, uz prisutnost velikog broja predstavnika vlasti i akademske zajednice u BiH.
Prema riječima rektora Univerziteta Hasana Muratovića, danas Univerzitet u Sarajevu u svom sastavu ima 24 visokoškolske ustanove, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku, pet instituta i studenske centre.

Muratović se osvrnuo i na veliki projekat ''univerzitetski kampus'' koji je trebao biti na mjestu najveće vojarne na Balkanu.

Prema njegovim riječima, već skoro deset godina na razne načine se opstruira i onemogućava realizacija projekta. Muratović apelira na sve prisutne da pomognu izgradnju kampusa.

''Svi oni koji su sada zaposjeli lokaciju Kampusa, poput EUFOR-a, tamo su bespravno Ako ne odsele, mi nemamo drugog izbora nego da pozovemo studente i građane na proteste koji će trajati sve dok se ne isele'', zaključio je Muratović.

Premijer Adnan Terzić kazao je da se usvajanje Zakona o visokom obrazovanju može očekivati iduće godine.

''Očekujem da ćemo ipak uspjeti donijeti zakon koji će odrediti da visoko obrazovanje bude u ingerencijama Vijeća ministara i da ćemo osigurati obrazovanje koje će zadovoljiti evropske standarde i koji će omogućiti našim studentima da sve ono što mogu dobiti u Evropi dobiju i na našim univerzitetima'', kazao je Terzić.

Sarajevski Univerzitet je, inače, osnovan 2. decembra 1949. na Skupštini Univerziteta u gradskoj Vijećnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: