{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 54. godišnjica postojanja Bosnalijeka

N
14.1.2005. u 23:43
0
0
Obilježena 54. godišnjica postojanja Bosnalijeka
0
Obilježena 54. godišnjica postojanja Bosnalijeka
Farmaceutska kompanija Bosnalijek u prošloj godini je ostvarila ukupan prihod od 72 miliona KM, a za ovu planiraju da se poveća za 10 posto, rečeno je na konferenciji za medije u petak povodom 54. godišnjice te kompanije.
Također, predstavnici te kompanije planiraju povećati izvoz za 30 posto, te predstaviti na tržištu 21 novi proizvod, a u nove projekte planiraju investirati 30 miliona KM.

Direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić na konferenciji je objasnio da je u prošloj godini najveće povećanje ostvareno u izvozu, te da je u odnosu na 2003. povećano za 70 posto, a od planiranog je povećano za 13 posto. “U ovoj godini planiramo započeti 154 nova registracijska postupka koji se odnose na 54 lijeka, a zaposlit ćemo i preko 30 osoba”, kazao je Arslanagić.

On se osvrnuo na rad Bosnalijeka u 2004., te kazao da je planirano 13 novih lijekova i jedno dezinfekcijsko sredstvo, te da je u FBiH registrirano 11 novih proizvoda, a u RS-u deset novih, od ukupno 30 koliko ih već ima na tržištu manjeg bh. entiteta. “U inostranstvu smo okončali 78 registracijskih postupaka, a izvozno smo bili aktivni u 12 zemalja i započeli registraciju na nova tržišta, kao što je Katar, Kenija i Ujedinjeni Arapski Emirati”, kazao je Arslanagić dodajući da je u prošloj godini otvoren i novi Razvojni centar Bosnalijeka.

Također, predstavnici Bosnalijeka su završili rekonstrukciju dva proizvodna kapaciteta, Ampulnog i Galenskog odjeljenja, a započeli su i izgradnju Proizvodno-distributivnog centra (PDC), što im predstavlja najznačajniju historijsku investiciju koja će biti završena do kraja 2005.

Početkom ove sedmice u Bosnalijeku je održan i sastanak s predstavnicima Svjetske banke o mogućoj dodjeli kredita u iznosu od 7,5 miliona eura. Kako kaže Arslanagić, razgovori su završeni vrlo povoljno i očekuju da će dobiti kredit do marta ove godine.

Povodom Dana Bosnalijeka, predstavnici te kompanije će prirediti druženje s umirovljenim članovima te kompanije, te s porodicama poginulih radnika i civilnih žrtava rata. Također će organizirati i memorijalni turnir u malom nogometu “Šerif Hrasnica”, u znak sjećanja na bivšeg člana kolektiva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: