Svečanost u Kraljevoj Sutjesci
0

Obilježena 533. godišnjica smrti bosanske kraljice Katarine

ZEDA
Kraljeva Sutjeska
(Foto: ZEDA)
Tradicionalnim okupljanjem gostiju, mještana i franjevačkih hodočasnika, koji na ovaj način iskazuju poštovanje svom uzoru kraljici Katarini, u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja obilježena je 533. godišnjica od smrti predposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača – Kotromanić.

Mještani Kraljeve Sutjeske i okoline na ovaj način obilježavaju čuvanje uspomene na svoju kraljicu Katarinu. Prema predaji nakon njene smrti žene sutješkoga kraja i dan-danas nose crne marame u znak žalosti za svojom bosanskom kraljicom. Ženska sutješka marama i crvene ogrlice postali su sastavni dio tradicionalne narodne nošnje, ali i svakodnevni dio garderobe žena ovog kraja.

Kraljica Katarina bila je predposljednja bosanska kraljica i snažan je simbol bosanskohercegovačke državnosti, a za njen životopis vezan je veliki dio historije, života, uspona i stradanja naroda u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da kraljica Katarina nije bila posljednja bosanska kraljica, ali je bila posljednji član kraljevske loze koji se borio za ponovnu uspostavu bosanske kraljevine. Kazivanja govore da je kraljica Katarina ostatak svog života provela pokušavajući dobiti pomoć za obnavljanje bosanskog kraljevstva, jer je polagala pravo na bosansko kraljevstvo.

Ona je sa sobom ponijela i sve kraljevske oznake, među kojima i kraljevske krune, koje su se prenosile sa kralja na kralja, sa kraljice na kraljicu, simbole kraljevske moći. Sve ovo govori da je kraljica Katarina ipak bila posljednji oblik bosanskog kraljevstva, i da se ona treba smatrati kao posljednja bosanska kraljica, iako ona to formalno nije bila. Narodna kazivanja i historijske činjenice govore da bi to trebalo biti tako i da bi se kao posljednja bosanska kraljica trebala uvažavati kraljica Katarina Kosača – Kotromanić.

Ovogodišnja manifestacija "Dani Kraljice Katarine", kao i ranijih godina, imala je dva dijela. U vjerskom dijelu ovogodišnje sveto misno slavlje predvodio je zamjenik provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

U drugom dijelu manifestacije u Kraljevoj Sutjesci održana je tradicionalna smotra folklora, na kojoj su nastupile brojne folklorne skupine iz Ćatića, Kraljeve Sutjeske, Brankovića kod Žepče, Zenice, Vrgorca, Visokog, Ljubuškog, Tarčina, Guče Gore, Busovače, hrvatskog Gračaca i Kaknja.