BiH
0

Obilježena 50. godišnjica održavanja prvenstava u kajaku u Jajcu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Općina Jajce danas je na Velikom Plivskom jezeru organizirala svečanost u povodu obilježavanja 50. godišnjice održavanja 7. evropskog i vanrednog svjetskog prvenstva u kajaku na mirnim vodama - PESK 1963.

Učesnike manifestacije kao i sudionike ovog velikog sportskog takmičenja pozdravio je načelnik Općine Jajce i predsjednik Organizacionog odbora Edin Hozan, koji je naglasio da Općina na ovaj način evocira uspomene i nastavlja njegovanje događaja koji su na najbolji način predstavljali promociju prirodnih ljepota i vrijednosti ovog kraja.

"Raduje me da smo našli načina da se prisjetimo ove velike sportske manifestacije, koja se zbila davne 1963. godine i nakon 50 godina obilježimo događaj važan ne samo za Jajce već i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ovom prilikom želim da istaknem naše nastojanje da ćemo i u narednom periodu pokušati da organizujemo takvu ili sličnu manifestaciju", kazao je načelnik Hozan.

Nakon puštanja 50 golubova pismonoša u znak 50-te godišnjice PESK-a, uslijedio je kulturno-umjetnički program, zatim revijalna utrka kajaka i rafting čamaca, koja nije imala takmičarski karakter, zatim revijalna vožnja jezerskih lađa, te vožnja učesnika i građana kajacima, čamcima, pedalinama, katamaranima i ostalim plovilima.

Evropsko i svjetsko prvenstvo u kajaku na mirnim vodama održano je od 23. do 25. augusta 1963. godine, a okupilo je više od 500 takmičara iz 22 zemlje.