Svečano u Mostaru
18

Obilježena 43. godišnjica postojanja i rada Univerziteta "Džemal Bijedić"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića ispred rektorata danas je započelo obilježavanje 43. godišnjice postojanja i rada Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Cvijeće je na spomen-bistu Džemala Bijedića ispred Rektorata položio rektor Elvir Zlomušica, kazavši da je mostarski univerzitet bio četvrti osnovani univerzitet u BiH, a 18. u bivšoj Jugoslaviji.

"To govori o tradiciji, a to je nešto što se cijeni svugdje u svijetu", kazao je Zlomušica.

Naglasio je kako je Univerzitet "Džemal Bijedić" akreditovana i reakreditovana javna ustanova, što govori o kvalitetu.

"Imamo saradnju sa 35 univerziteta u Evropskoj uniji", ističe Zlomušica navodeći kako sarađuju i sa 15 univerziteta u Republici Turskoj u sklopu Erasmus programa i razmjene studenata. To su, kako naglašava, pokazatelji visokih standarda.

S ponosom ističe da će ove godine diplome dodijeliti u Mostaru za oko 650 studenata po prvom i drugom ciklusu obrazovanja.

Činu polaganja cvijeća prisustvovali su uposlenici univerziteta, a svečanost se nastavlja prijemom penzionisanih uposlenika koji su odgojili brojne generacije i svojim radom pisali povijest ove visokoškolske ustanove.

Ova značajna godišnjica se obilježava nizom manifestacija pa će tako 6. februara biti održana prezentacija publikacija u izdanju Univerziteta tokom 2019. godine.

U subotu, 8. februara, u Sportskoj dvorani Univerzitetsko-sportsko-rekreacionog centra (USCR) "Midhat Hujdur Hujka" bit će održana svečana promocija diplomanata.

Izložba slika u vlasništvu galerije Univerziteta "Džemal Bijedić" planirana je za utorak, 11. februara, u Centru za kulturu od 19:30 sati, a dan kasnije na istom mjestu u 11 sati bit će održana svečana akademija.

Za 13. februar u 10 sati na Fakultetu informacijskih tehnologija najavljena je prezentacija naučno-istraživačkih projekata, a dan kasnije u isto vrijeme na istom mjestu održat će se prezentacija međunarodnih projekata.