Susret delegacija
53

Obilježena 41 godina bratskih odnosa: Sarajevo i Bursa su vrlo slični

B. R.
Foto: D. S./Klix.ba
Abdulah Skaka (Foto: D. S./Klix.ba)
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas su se susrele delegacije Grada Sarajeva i turskog grada Bursa. Ova dva grada su obilježili 41 godinu bratskih odnosa.

Kako je kazao gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, riječ je o nastavku saradnje između dvije države i dva naroda. Podsjetio je da su ova dva grada bratska već 41 godinu. Napomenuo je da je Bursa jedan od najvećih donatora za obnovu u starom dijelu Sarajeva, a to se prije svega odnosi na samu Baščaršiju.

"Imali smo niz aktivnosti kada je u pitanju kulturna razmjena. Grad Sarajevo će u budućnosti nastaviti naše međunarodne aktivnosti. Administracija Grada Sarajeva nastavit će s jačanjem veze s pobratimskim gradovima s fokusom na gradove u Turskoj. Među njima je najvažniji je najstariji prijateljski grad, grad Bursa", rekao je Skaka.

Gradonačelnik Burse Alinur Aktas je ponovio da je Sarajevo bratski grad. Istakao je da je pandemija koronavirusa onemogućila ostvarivanje dogovorenih projekata između dva grada. Ukazao je da je Bursa grad s tri miliona stanovnika i drugi po izvozu u Turskoj.

"Želja nam je da uvežemo naše industrijalce i da na taj način formiramo poslovnu infrastrukturu", naglasio je Aktas.

Alinur Aktas (Foto: D. S./Klix.ba)
Alinur Aktas (Foto: D. S./Klix.ba)

Za njega je Bursa vrlo slična Sarajevo po, kako je naveo, geografskim osobinama i osobinama ljudi.