BiH
0

Obilježena 33. godišnjica smrti Džemala Bijedića

FENA
Razija i Džemal Bijedić
Razija i Džemal Bijedić
I nakon 33 godine, sve što je Džemal Bijedić uradio u svom životu ničim se nije umanjilo, nego se, naprotiv, sve više i objektivnije cijeni ono što je on učinio.

Ovo je danas novinarima u Sarajevu, na komemoraciji na Gradskom groblju Bare, rekao jedan od Bijedićevih saboraca i dugogodišnjih saradnika Raif Dizdarević.

Na današnji dan prije 33 godina, u avionskoj nesreći kod Kreševa poginuo je Džemal Bijedić, jedan od najistaknutijih bh. političara 20. stoljeća, tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća. Tim povodom su danas bukete cvijeća položili članovi njegove porodice, suborci i suradnici, članovi Planinarskog društva "Džemal Bijedić", Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara, te Socijaldemokratske partije BiH.

Do danas je ostalo dvojbeno da li je udes u kojem je stradao Bijedić bila tragedija ili se to namjerno učinilo. Dizdarević misli da se ta priča svjesno proturala da se ne bi govorilo o onome što je Džemal Bijedić od svojih mladih dana do tragičnog kraja uradio u Nardnooslobodilačkom pokretu i na svim funkcijama koje je obavljao.

Iz svog iskustva saradnje sa Džemalom Bijedićem kad je "Džema" obavljao dužnost predsjednika Saveznog izvršnog vijeća, Dizdarević smatra da je Bijedić bio do tada najuspješniji savezni premijer.

Iako je postojala skepsa kada je on izabran za predsjednika Saveznog izvršnog vijeća, te je skepse nestalo za par mjeseci njegovog rada i toj skepsi je ustupalo mjesto poštovanje za ono što je učinio, prisjeća se Dizdarević.

Osim toga, Bijedić je pripadao grupi tadašnjih bh. političara koja se angažirala da se u maksimalnoj mogućoj mjeri i u svemu poštuje ravnopravnost BiH.

"U tom vremenu BiH je bila potpuno afirmirana kao ravnopravan faktor u svemu onome što se događalo u Jugoslaviji. BiH je u tom periodu bilježila uspjehe u svom razvoju i to je bio period njenog prosperiteta ili jedna faza preporoda koji je doživjela od 1945. godine. Nažalost, sve se to sunovratilo. U proteklih 20 godina se samo uništavalo sve ono dobro što je napravljeno, a ničim drugim dobrim nije zamijenjeno", kazao je Dizdarević.

Za bh. historičare, ono što je neosporno je to da je Džemal Bijedić bio u timu bosanskih lidera koji su sredinom 60-ih godina afirmirali BiH kao ravnopravnu zajednicu u jugoslavenskoj federaciji s jedne strane, a s druge bio je u timu onih političkih lidera koji su integrirali čitavu BiH, naprimjer kroz otvaranje zapadne Hercegovine sredinom 60-ih godina, borbu za integraciju Bosanske krajine nakon zemljotresa 1969., afirmaciju Muslimana kao nacije krajem 60-godina, te kroz odbijanje jugoslavenstva kao nadnacionalne kategorije, što je bio trend u Jugoslaviji u to vrijeme.

Džemal Bijedić je karakteristična i značajna ličnost jer je bio dio šireg tima, iako on sam nije iza sebe ostavio puno nekih ideoloških rasprava niti je aktivno učestvovao u kreiranju ideološke stvarnosti u tom vremenu, ali je bio politički praktičar koji je prolazio kroz jednu široku lepezu dužnosti, od oficira OZNA-e u Drugom svjetskom ratu, do predsjednika SIV-a početkom 70-ih godina.