{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 30. godišnjica Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu

F
19.12.2007. u 13:44
0
0
Obilježena 30. godišnjica Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu
0
Obilježena 30. godišnjica Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu
Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu svečano je danas obilježio 30 godina kontinuiranog rada i razvoja.
Dekan ovog fakulteta prof. dr. Šefkija Čekić, govoreći na ceremoniji održanoj u prisustvu premijera FBiH Nedžada Brankovića, predsjednika ANUBiH-a Božidara Matića, rektora Univerziteta u Sarajevu Faruka Čaklovice i drugih visokih gostiju, naglasio je da je ovo najstariji fakultet ove vrste u BiH.

Fakultet za saobraćaj i komunikacije važi za jednu od prestižnih ustanova u jugoistočnoj Evropi u oblasti saobraćaja i komunikacija, iako je u ratu potpuno uništena njegova zgrada u Vogošći, čime je pričinjena šteta od 3,29 miliona eura, kazao je prof. Čekić.

Uprkos ratnim razaranjima, Fakultet je i u ratu osigurao nastavu i istraživački rad, a u poslijeratnom periodu, iako se našao u neadekvatnim prostorijama, ostvario je dinamičnu transformaciju.

Prof. Čekić je naveo da je ovaj fakultet među prvima na Univerzitetu u Sarajevu primijenio bolonjski model obrazovanja i uspostavio je mrežu sa srednjoevropskim fakultetima za saobraćaj i komunikacije za saradnju i istraživanje na višim nivoima.

Dekan je posebno istaknuo činjenicu da diplomanti ovog fakulteta danas rade na zahtjevnim poslovima širom Evrope i svijeta.

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković je istaknuo da Vlada FBiH ima u vidu da je saobraćaj jedan od bitnih faktora privrede u svim zemljama, kako po svojoj funkciji, tako i po svom učešću u ključnim ekonomskim indikatorima.

- Saobraćaj učestvuje jednim dijelom u ukupnoj zaposlenosti i nacionalnom dohotku, apsorbuje značajan dio javnih prihoda, što je u narednom periodu jedna od glavnih preokupacija izvršne vlasti u FBiH, kazao je Branković.

Međutim, pored pozitivnih efekata, saobraćaj sa sobom nosi i niz negativnih ekoloških efekata, uz povrede i smrt na cestama, upozorio je on, naglašavajući da se sigurnošću u saobraćaju mora upravljati te se zato štetne posljedice koje nastaju u saobraćaju ne mogu prihvatiti kao cijena progresa.

- Zato će Vlada FBiH u svojim aktivnostima pružiti adekvatnu pomoć Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u razvoju naučnih potencijala i materijalnih pretpostavki da bi se unaprijedio i povećao doprinos njegove aktivnosti u neposrednoj saradnji i pomoći privrednim subjektima iz oblasti saobraćaja, kazao je Branković.

Na ceremoniji predstavljena je i monografija posvećena 30. godišnjici ovog fakulteta koju je promovirao prof. dr. Vladimir Premec.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: