BiH
0

Obilježena 30. godišnjica Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu

FENA
Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu svečano je danas obilježio 30 godina kontinuiranog rada i razvoja.

Dekan ovog fakulteta prof. dr. Šefkija Čekić, govoreći na ceremoniji održanoj u prisustvu premijera FBiH Nedžada Brankovića, predsjednika ANUBiH-a Božidara Matića, rektora Univerziteta u Sarajevu Faruka Čaklovice i drugih visokih gostiju, naglasio je da je ovo najstariji fakultet ove vrste u BiH.

Fakultet za saobraćaj i komunikacije važi za jednu od prestižnih ustanova u jugoistočnoj Evropi u oblasti saobraćaja i komunikacija, iako je u ratu potpuno uništena njegova zgrada u Vogošći, čime je pričinjena šteta od 3,29 miliona eura, kazao je prof. Čekić.

Uprkos ratnim razaranjima, Fakultet je i u ratu osigurao nastavu i istraživački rad, a u poslijeratnom periodu, iako se našao u neadekvatnim prostorijama, ostvario je dinamičnu transformaciju.

Prof. Čekić je naveo da je ovaj fakultet među prvima na Univerzitetu u Sarajevu primijenio bolonjski model obrazovanja i uspostavio je mrežu sa srednjoevropskim fakultetima za saobraćaj i komunikacije za saradnju i istraživanje na višim nivoima.

Dekan je posebno istaknuo činjenicu da diplomanti ovog fakulteta danas rade na zahtjevnim poslovima širom Evrope i svijeta.

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković je istaknuo da Vlada FBiH ima u vidu da je saobraćaj jedan od bitnih faktora privrede u svim zemljama, kako po svojoj funkciji, tako i po svom učešću u ključnim ekonomskim indikatorima.

  • Saobraćaj učestvuje jednim dijelom u ukupnoj zaposlenosti i nacionalnom dohotku, apsorbuje značajan dio javnih prihoda, što je u narednom periodu jedna od glavnih preokupacija izvršne vlasti u FBiH, kazao je Branković.

Međutim, pored pozitivnih efekata, saobraćaj sa sobom nosi i niz negativnih ekoloških efekata, uz povrede i smrt na cestama, upozorio je on, naglašavajući da se sigurnošću u saobraćaju mora upravljati te se zato štetne posljedice koje nastaju u saobraćaju ne mogu prihvatiti kao cijena progresa.

  • Zato će Vlada FBiH u svojim aktivnostima pružiti adekvatnu pomoć Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u razvoju naučnih potencijala i materijalnih pretpostavki da bi se unaprijedio i povećao doprinos njegove aktivnosti u neposrednoj saradnji i pomoći privrednim subjektima iz oblasti saobraćaja, kazao je Branković.

Na ceremoniji predstavljena je i monografija posvećena 30. godišnjici ovog fakulteta koju je promovirao prof. dr. Vladimir Premec.