Sjećanje na žrtve
269

Obilježena 28. godišnjica ratnog zločina u Grabovici

R. D.
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom danas je obilježena 28. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći s 8. na 9. septembar 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Grabovici. Nevinim žrtvama poklonilo se i izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio Dragan Čović.

Nakon polaganja vijenaca prisutnima se obratio predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak.

Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH

Okupljeni su se zaputili prema mjesnom groblju moleći put križa, a zatim je služena sveta misa za sve poginule u Grabovici.

"Već 28 godina čekamo da na jedan primjeren i dostojanstven način sve ono što je žrtvovano u BiH, a posebno ovdje u Grabovici, olakša da se skrušeno sjećamo žrtve koju su podnijeli i da nemamo stalnu traumu u njihovim obiteljima. Obitelji tih žrtava zaslužile su da se mogu i dalje u miru sjećati i moliti se za njih, kao što ćemo i danas uraditi. Na takvom principu BiH kao država ima priliku dalje funkcionirati kao pravna država i da se polako oslobodimo tog vremena odgovornosti za izvršene zločine i krenemo jednim normalnim putem. Ja sam uvjeren da je Grabovica danas simbol toga kako se ne smije raditi kada je riječ o odnosu prema Domovinskom ratu u BiH i prema zločinima, odnosno žrtvama", kazao je Čović u izjavi za medije.

Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubistva, ali niko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH.