Odbrana grada
57

Obilježena 27. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Porodice poginulih i veterani Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo danas su obilježili 27. godišnjicu postrojavanja pripadnika ove brigade, te su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali počast poginulim borcima i šehidima.

Pripadnici Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo zajedno s Patriotskom ligom i Zelenim beretkama učestvovali su u organizaciji otpora od agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku BiH.

S ciljem podizanja morala u gradu Sarajevu, na današnji dan 1992. godine na prostoru današnjeg Trga oslobođenja Alija Izetbegović, izvršena je svečana smotra 750 pripadnika ove brigade i to je bila prva smotra odbrambenih snaga države BiH.

Nakon toga uslijedilo je masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, što se pokazalo presudnim za odbranu glavnog grada.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je zajedno sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Općine položio cvijeće na spomen ploču i odao počast ubijenim pripadnicima brigade.

"To je bila prva oružana formacija koja se na početku rata suprostavila agresoru. Tog dana je bilo puno ljudi postrojeno, kako rezervnog tako i aktivnog sastava policije. Ova brigada je bila prva koja je stala u odbranu Bosne i Hercegovine, Sarajeva i Starog Grada“, istakao je Hadžibajrić.

Tadašnji komandir jedne od ratnih stanica Prve policijske stanice Stari Grad Alija Jašarević se prisjetio kako je prije 27. godina na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović, izvršena svečana smotra 750 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo.

"Načelnik i komandiri ratnih stanica dogovorili su organizovanje postrojavanja kako bi građanima dali moral i vjeru da nisu sami i da ćemo braniti ovaj grad i njihove živote“, izjavio je Jašarević.

Sejdalija Sejfić, jedan je od pripadnika Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo. “Imao sam 24. godine tada. Zaista mi je bilo veliko zadovoljstvo i čast biti ovdje postrojen sa svojim prijeteljima. Najteže mi pada to što je veliki broj momaka poginulo“, riječi su Sejfića.

Među prisutnima je bio i Emir Agić, sin šehida Hakije Agića. Kazao je kako mu ovo obilježavanje mnogo znači, kako njemu tako i njegovoj djeci.

"Zajedno sa očevim kolegama prisjetimo se svih poginulih boraca. Mi djeca zajedno sa ovim ljudima to nikada nećemo zaboraviti“, kazao je Agić.

U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika ove brigade dalo je svoje živote u odbrani domovine.