Eksplozija granate
596

Obilježena 27. godišnjica od ubistva osmero djece u Vitezu za čiju smrt niko nije odgovarao

E. M.
Spomenik ubijenoj djeci u Vitezu
Spomenik ubijenoj djeci u Vitezu
Prije 27 godina oko 20:45 sati od granate navođene s položaja Armije Bosne i Hercegovine u Vitezu je poginulo osmero djece, a šest ih je ranjeno. Godinama poslije, niko nije procesuiran, a porodice djece i danas su ogorčeni zbog toga.

Sanja Garić i njen brat Milan, Dragan Ramljak, Dražen Čečura, Boris Antičević, Sanja Križanović te Augustina Grebenar i njen brat Velimir poginuli su prij 27 godina kada je granata pala u neposrednoj blizini gdje su se igrali s ostalih šest prijatelja.

Kako se navodi, u naselje Podgradina 1993. godine s položaja Armije BiH, ispaljena je granata 120 mm koja je na mjestu eksplozije ubila petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Djecu su, kako roditelji godinama pričaju, mogli prepoznati samo po odjeći. Roditelji, članovi porodica, prijatelji i mještani, kao i predstavnici udruženja iz proteklog rata svake godine odaju počast ubijenoj djeci, a roditelji već godinama zbog odnosa vlasti ne dozvoljavaju da se ova godišnjica politizira, a svake godine polaganjem cvijeća i svetom misom za djecu ne daju da se ovaj zločin zaboravi.

Roditelji osim što su ogorčeni zbog toga što niko nije odgovarao za ovaj zločin, razočarani su i na vlast koja im je tek prije dvije godine dala urbanističku i građevinsku dozvolu za izgradnju spomen-obilježja, a o ulici posvećenoj ovoj djeci niko i ne govori.