Počast žrtvama
58

Obilježena 26. godišnjica stradanja građana Sarajeva u ulici Jukićeva broj 69

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Grada Sarajeva i Općine Centar posjetili su danas mjesto stradanja pet civila, od toga dvoje djece, u ulici Jukićeva br. 69 i tom prilikom odali počast nevinim žrtvama.

Na današnji dan 1992. godine u ulici Jukićeva br. 69 zločinci ubili pet građana Sarajeva od kojih dvoje djece. Ubijeni su djeca, rođaci Indira (šest godina) i Rizvan (10 godina) Kujundžić, te Delveta i Hasija Kujundžić i Mirjana Maksimović.

"Na današnji dan 1992. godine u ulici Jukićeva počinjen je jedan u nizu zločina. To je bilo na dan kada se bila bitka za Poljine i iz odmazde zločinci su tokom cijelog dana granatirali ovo područje te su ubili nevine ljude i veliki broj ranili", kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

Istakao je da se nikada ne smije i ne može dozvoliti da se zaboravi što se događalo tokom agresije i opsade grada Sarajeva.

"Kao i prethodnih godina okupili smo se da obilježimo godišnjicu stradanja, na taj način čuvamo sjećanje na stradale, istinu od zaborava i njegujemo kulturu sjećanja što je vrlo važno i značajno kako zbog današnje mladosti, tako zbog budućih generacija", kazao je Grabovica.

Dodao je da će se s praksom očuvanja istine od zaborava nastaviti i u narednom periodu.

Obilježavanju godišnjice stradanja prisustvovali su rodbina i prijatelji stradalih, te građani Sarajeva.