{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u selu Gorica kod Konjica

F
FENA
25.4.2018. u 14:44
53
Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u selu Gorica kod Konjica
53
Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u selu Gorica kod Konjica
Foto: FENA
U selu Gorica (Buturović Polje) u općini Konjic u srijedu je obilježena 25. godišnjica od zločina nad Bošnjacima tog konjičkog sela, koji su počinili pripadnici jedinice iz sastava brigade HVO-a "Herceg Stjepan".
U jednom danu, 25. aprila 1993. godine u ranim jutarnjim satima ubijeni su Mirsad Gabela, Senad Hanić i Zaim Keško. Isti dan ranjen je Šefkija Šteta, koji je podlegao nakon teških muka u logoru Buturović Polje. Nekoliko dana nakon što su opljačkali i počeli paliti selo, u porodičnoj kući, živa a nepokretna zapaljena je starica Đemila Dedić, dok je na kućnom pragu ubijena starica Zejna Zalihić.

Nakon torture i ubistava u selu, 137 zarobljenih Goričana odvedeno je i zatočeno u logor Buturović Polje koji je kao takav evidentiran od strane Međunarodnog crvenog križa.

Predsjednik Udruženja logoraša općine Konjic Hazim Šteta kazao je u izjavi za Fenu kako se obilježavanjem godišnjice žele prisjetiti svih prognanin i poginulih mještana Gorice, navodeći kako je u vrijeme kada se desio napad na Goricu prognano kompletno selo te da je šest mještana ubijeno.

"Prošlo je 25. godina od zločina, a da nikada niko od javnosti nije spomenuo taj zločin i to mjesto, i to je ono što najviše boli", kazao je Šteta.

Izrazio je ogorčenost što za navedene zločine do danas niko nije procesuiran.

U sklopu obilježavanja upriličen je obilazak mezarja u naselju Gorica, polaganje cvijeća te prigodna obraćanja ispred spomen-obilježja ubijenim mještanima Gorice.

Obilježavanje su organizirali Udruženje logoraša općine Konjic i Jedinstvena organizacija boraca te općine, uz podršku općine Konjic i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Inače, spomen-obilježje ubijenim mještanima Gorice podignuto je prošle godine, u sklopu obilježavanja 24. godišnjice od tog zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: