Položeno cvijeće
63

Obilježena 25. godišnjica stradanja četvero Sarajlija u ulici Ilije Engela

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., porodice i prijatelji položili su danas cvijeće i odali počast za četiri ubijena sugrađanina u ulici Ilije Engela broj 13.

Agresor je u ovoj ulici 1993. godine ubio dvoje djece, Irmu Hadžimuratović, koja je imala nepunih osam godina, Jasmina Terovića, koji je imao 13 godina, te dvije odrasle osobe, Elviru Hadžimuratović (Irminu majku) i Veru Kovačević.

"Okupili smo se na mjestu gdje je počinjen jedan od mnogobrojnih zločina tokom opsade grada. Na današnji dan 1993. u ulici Ilije Engela 1993. ubijena su četiri nedužna građanina Sarajeva, od koje je dvoje djece. Četvero djece je tada ranjeno ",kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

Dodao je da je posebne emocije i suze izazvalo prisustvo Irmine sestre i oca koji su došli iz Engleske kako bi prisustvovali obilježavanju ove godišnjice.

"Obilježavanjem ovih godišnjica mi nastojimo sačuvati istinu od zaborava i njegovati kulturu sjećanja, jer buduće generacije ne trebaju da zaborave ono što se desilo, ne da bi se svetile i mrzile već da bi stvarale ljepšu budućnost za sebe i ostale", kazao je Grabovica.

Današnjem obilježavanju godišnjice prisustvali su i predstavnici Općine Novi Grad, MZ Čengić Vila, te ostali sugrađani.