100 poginulih boraca
111

Obilježena 25. godišnjica: Bitka na Proskoku bila je i ostala sinonim odbrane BiH

Klix.ba
Dvadeset dana, te ratne 1993. godine, trajale su žestoke borbe na koti Proskok iznad sela Dejčići (Bjelašnica). Nakon 20 dana žestokog otpora, borbi prsa u prsa, borci su prinuđeni na povlačenje zbog ogromnih ljudskih gubitaka i velikog broja ranjenih. Prema dosadašnjim informacijama blizu 100 boraca je poginulo, a njih 500 lakše i teže je ranjeno.

Dvadeset dana, te ratne 1993. godine, trajale su žestoke borbe na koti Proskok iznad sela Dejčići (Bjelašnica). Od 10. do 31 jula prije 25 godina, 12. 500 pripadnika Vojske RS kojima je lično komandovao osuđeni ratni zločinac general Ratko Mladić, krenulo je u operaciju kodnog naziva Lukavac 93.

Proskok su branili pripadnici 182. viteške (fočanske) lake brigade i Prve bošnjačke brigade. Cilj ove operacije Vojske RS-a bio je stavljanje glavnog grada u potpuno okruženje.

Nakon 20 dana žestokog otpora, borbi prsa u prsa, borci ove dvije brigade bili su prinuđeni na povlačenje zbog ogromnih ljudskih gubitaka i velikog broja ranjenih. Prema dosadašnjim informacijama blizu 100 boraca je poginulo, a njih 500 lakše i teže je ranjeno. Bitka na Proskoku bila je i ostala sinonim odbrane BiH.

Današnjoj manifestaciji „Proskok 2018“, koju su organizirala Udruženja 182. viteška laka brigada i Prva bošnjačka brigada, prisustovalo je nekoliko stotina bivših boraca, članova porodica poginulih boraca i građana.

Na današnjoj manifestaciji, o herojskoj odbrani Proskoka, govorili su učesnici bitke, predsjednici Udruženja 182. viteška laka brigada Osman Đuderija i predsjednik Udruženja Prva bošnjačka brigada Osman Dedić, te Himzo Mešić, komandir voda Fočanskog bataljona.

O Operaciji Lukavac 93 i odbrani bjelašničko-igmanskog platoa govorili su član Ratne komande Prvog korpusa Rifat Tirak, te ratni komandant Prve bošnjačke brigade Selim Hamzić koji je održao historijski čas.

Prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

U svom obraćanju okupljenima ministar Fišo je istakao značaj ovog ratišta, naglasivši da se historija mora prenositi na mlađe generacije.

"Nikada ne smijemo zaboraviti hrabrost pripadnika ovih jedinica koje su branile ovo šire područje.Neće biti zaboravljeni. Njihova hrabrost i njihova žrtva su obaveza za trajno sjećanje na heroje i gazije Podrinja, Igmana i Bjelašnice", kazao je ministar Fišo

Na spomen-obilježje poginulim pripadnicima 182. viteške lake brigade cvijeće su položili i proučili Fatihu članovi brojnih delegacija, među kojima i premijer FBiH Fadil Novalić, delegacija Ministarstva za boračka pitanja FBiH, Ministarstva za boračka pitanja KS, te delegacije boračkih udruženja. Cvijećem i Fatihom preživjeli saborci i članovi porodice sjetili su se i komandanta Fočanskog bataljona Dževa Hanjalića, koji život ostavio na Proskoku.

Udruženje 182. viteška lahka brigada posthumno je uručilo Plaketu Mirsadi Nikšić, supruzi prerano preminulog prvog predsjednika ovog udruženja Fahrudina Nikšića.

Organizatori su posebnu zahvalnost iskazali svojim bivšim saborcima i Fočacima koji danas žive diljem Evrope,a koji su pomogli u izgradnji novog spomen-obilježja te organizaciji same manifestacije.