BiH
25

Obilježena 24. godišnjica formiranja logora i zločina počinjenih u Trnopolju

FENA
Jasmin Mešković (Foto: FENA)
Jasmin Mešković (Foto: FENA)
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez udruženja logoraša Banja Luka obilježili su danas 24. godišnjicu formiranja logora Trnopolje i zločina počinjenih na tom zloglasnom mjestu.

"Kroz logor Trnopolje prošlo je više od 30.000 logoraša. Ovo je logor u kojem su vršene strahovite torture, silovanja, mučenja i ubijanja logoraša", kazao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković, dodavši kako je, nažalost, Trnopolje samo jedan od 657 logora u BiH, formiranih u toku posljednjeg rata.

Mešković je naglasio da još nisu procesuirani svi odgovorni koji su naredili formiranje logora te vršili mučenja i torture.

"Ovo je jedna od lokacija gdje se očekivalo da mjesto bivšeg logora Trnopolje služi kao muzej, spomen-obilježje, mjesto sjećanja na torturu, na patnju. Međutim, na lokaciji bivšeg logora Trnopolje otvoren je Muzej-spomen soba pripadnicima Vojske i policije Republike Srpske, čiji su vjerovatno dijelovi tih jedinica učestvovali u formiranju ovog logora mučenja", kazao je Mešković.

Ističe da je Trnopolje mjesto gdje je proliveno mnogo krvi i suza, i da su mnoge majke odvojene od djece i očevi od sinova.

Logor Trnopolje je formirao Krizni štab općine Prijedor, 26. maja 1992. godine, a nalazio se u blizini željezničke stanice u Kozarcu, na pruzi Prijedor - Banja Luka. Kroz logor je prošlo više od 30.000 logoraša, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece. Čuvali su ga naoružani stražari, a upravnik je bio Slobodan Kuruzović.

Otkrili su ga 5. augusta 1992. godine britanski novinari koji su tada napravili snimke zlostavljanih i izgladnjelih logoraša iza žice, što se kasnije koristilo kao dokaz na suđenjima za ratne zločine počinjene u BiH.

Haški tribunal utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica od 13 godina.

Najmanje 300 logoraša je ubijeno u logoru Trnopolje. Iz njega je 21. augusta izvedeno oko 200 logoraša, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.