Stradanje nevinih
387

Obilježena 23. godišnjica zločina na Markalama: Stravični događaji nisu zaboravljeni

Piše: A. Z.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U sarajevskoj ulici Mula-Mustafe Bašeskije danas je obilježena 23. godišnjica masakra na Markalama.

Sa srpskih položaja 28. augusta 1995. godine ispaljena je granata koja je na Markalama ubila 43, a teško ranila 84 civila.

Senida Karović, predsjednica Udruženja žrtava rata KS, kazala je da stravična sjećanja nisu zaboravljena.

"Od velike važnosti je sjećati se i razvijati kulturu sjećanja, učiniti sve da se ne zaboravi, tražiti pravdu ma koliko bila daleko. Oni koji su preživjeli treba da svjedoče i opominju da se nikad ne zaboravi. Nevini civili su građani. Ožiljci i rane još jako bole. Kriza morala potiskuje sjećanje nad našom bliskom prošlošću. Svi zločinci moraju biti kažnjeni kako bi pravda bila zadovoljena. Zlo se nikad ne smije zaboraviti i ponoviti", kazala je ona.

Diki Lončar je tog dana ubijen brat.

"Trebao je na teren u Mostar, radio je u Energoinvestu, htio je da kupi hranu ovdje i kad je pošao preko ceste ubio ga je geler, jedan u glavu, jedan u nogu. Bio je oženjen, nije imao djece", kazala je Lončar.

Cvijeće su na mjestu stradanja položile porodice ubijenih, zatim savjetnik Bakira Izetbegovića Dževad Mahmutović, potpredsjednik FBiH Milan Dunović, delegacija KS s Anom Babić na čelu, delegacija Grada te općina, Udruženje ubijene djece Sarajeva i drugi.

Masakr kod Gradske tržnice bio je posljednji veliki zločin Karadžićevih sljedbenika u opkoljenom Sarajevu. Uslijedila je operacija NATO-a "Deliberate force" (Namjerna sila). Vojno-političko rukovodstvo Srba prisiljeno je tada na deblokadu Sarajeva i povlačenje artiljerije s položaja oko glavnog grada BiH.

Tog tragičnog dana, od minobacačke granate ispaljene iz pravca Trebevića, ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.