BiH
33

Obilježena 23. godišnjica ratne akcije "Pretis" koja je bila od značaja za cijelu BiH

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Godišnjica ratne akcije "Pretis", koju je izvela specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, obilježena je danas u krugu istoimene prijeratne fabrike u Vogošći kod Sarajeva.

Na centralnoj manifestaciji koja je održana kod takozvane teretne fabričke kapije ukazano je na značaj akcije "Pretis" u spašavanju Sarajeva od prodora neprijatelja na početku rata 1992. godine

Kod glavne fabričke kapije učesnici su odali počast poginulom Safetu Hadžiću i njegovim saborcima.

Organizatori manifestacije obilježavanja ove 23. godišnjice akcije "Pretis" su Udruženja boraca "Patriotska liga" Vogošća i Udruženja veterana Odreda policije "Bosna" FBiH, te Služba za boračka pitanja sarajevske općine Novi Grad, predstavnici više gradskih općina i kantonalnog ministarstva za boračka pitanje te drugi poštovaoci.

Akcija "Pretis" izvedena je u noći između 17. i 18. aprila 1992. godine.

Doprinijela je spašavanju Sarajeva i Bosne i Hercegovine, izjavio je za Fenu Željko Panić u ime organizatora, Udruženja veterana Odreda policije "Bosna".

"Protivoklopna sredstva, izuzeta iz fabrike 'Pretis' spriječila su ulazak neprijatelja u grad te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu Predsjedništva BiH, u bitkama na Stupu, Azićima, na Mojmilu. Osujetila su presijecanje grada na potezu Vraca - Pofalići - Vogošća i prodor tenkova te drugih oklopnih vozila prohodnim pravcima. Dakle, ova akcija je u znatnoj mjeri doprinijela očuvanju grada Sarajeva i samim tim i Bosne i Hercegovine", navodi Panić.

Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih, precizno, profesionalno i efikasno kako mogu samo izuzetno uvježbani specijalci. Zajedno s njima je učestvovao određen broj patriota i pripadnika Centra službi bezbjednosti sarajevske općine Stari Grad.

U nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima što su uslijedile odmah po akciji specijalaca, poginuli su brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnjih pripadnika već mobilisanih vojnih jedinica. Bilo je i nekoliko ranjenih i zarobljenih.