BiH
38

Obilježena 23. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Klix.ba
Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem dužne počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH na šehidskom mezarju Kovači danas je zvanično započela manifestacija "Čuvari srca Bosne" posvećena formiranju Prvog korpusa Armije RBiH.

Manifestaciji koju je organizovalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo u saradnji sa Savezom brigadnih udruženja 1. korpusa Armije RBiH, prisustvovali su predstavnici Općine Centar: načelnik Dževad Bećirević i njegov savjetnik Mustafa Resić, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, vijećnici Dževad Topić i Suvad Kerla, te Haris Vlajčić savjetnik predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

"U vojnom smislu sa aspekta organizacije, osmišljavanja i jedinstvene borbe za odbranu opkoljenog Sarajeva od presudnog značaja je formiranje Prvog korpusa Armije RBiH 1. septembra 1992. godine, koji je sve brigade, samostalne bataljone i druge vojne formacije okupio u jedinstveni sistem odbrane grada. Time je stvorena jedna respektabilna vojna sila koja je u daljnjem toku ratovanja pored odbrambenih zadataka uspješno realizovala i oslobodilačke akcije, ne samo u Sarajevu, već i na prostoru cijele BiH. Prvi korpus Armije RBiH i njeni vojnici i komandanti su svoju borbu za slobodu temeljili na poštovanju načela međunarodnog ratnog prava i uvažavanju svih odredbi Ženevske konvencije. Ovakav primjer časne, hrabre, dostojanstvene i uspješne borbe u ratnim uslovima, sa daleko nadmoćnijim neprijateljem, može kao model veličanstvene odbrane poslužiti u historiji ratovanja", naglasio je Resić.

Delegacije su nakon ovoga obišle i položile cvijeće ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH, te ispred spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Dužna počast je odata i na mezarju ispred Alipašine džamije, šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, te na grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

Čestitke povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike BiH, uputio je i Nedžad Ajnadžić, ratni komandant Prvog korpusa i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar koji se, nakon teške saobraćajne nesreće, nalazi na liječenju.

"Upućujem iskrene čestitke svim bivšim pripadnicima 1. korpusa, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima. Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini", istakao je Ajnadžić.

Prvi korpus, koji je 1992. godine brojao 34.500 pripadnika, do kraja rata je taj broj povećao na 40.500 vojnika. Od tog broja 472 borca ovog korpusa su odlikovana najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 19 boraca priznanjem "Srebreni štit". Prvi korpus bio je jedan od sedam korpusa u sastavu Armije RBiH i tokom rata imao je 6.585 poginulih pripadnika. Njegova zona odgovornosti tokom protekle agresije na BiH bilo je područje Sarajeva.