BiH
0

Obilježena 22. godišnjica smrti Asima Ferhatovića

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je cvijeće u subotu na mezar Asima Ferhatovića – Haseta, i na ovaj način obilježila 22. godišnjicu od smrti jednog od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera. Ovaj čin je najmanje što se moglo učiniti u znak sjećanja na ovog velikana sporta, čovjeka koji je s ponosom pronosio ime Sarajeva i Bosne i Hercegovine diljem svijeta.

“Bio je najvirtuozniji fudbaler ovog podneblja. Izvanredan strijelac, sportista najplemenitijeg kova. Iako je nastupao samo za FK ‘Sarajevo’, voljeli su ga i cijenili i navijači ‘Želje’, ‘Čelika’, ‘Veleža’, ‘Slobode’, ‘Drine’, ‘Borca’, ‘Leotara’, kao i klubova iz cijele bivše Jugoslavije. Publika je hrlila na stadione zbog njegove nadahnute igre, ushićena njegovima neponovljivim majstorijama.

Hase je bio rođeni džentlmen. Volio je ljude, pomagao je svakom ko mu se obratio, a na sirote je pazio kao na vlastiti rod. Sjećanje na ovog velikog sportistu i čovjeka, na njegov lik i djela obaveza je generacija koje dolaze”, riječi su kojim je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo podsjetilo sve nas na velikana bosanskohercegovačkog sporta – Asima Ferhatovića Haseta.

Sjajnu fudbalsku karijeru Asim Ferhatović Hase otpočeo je 1945.godine. Prvu utakmicu u dresu Sarajeva odigrao je sedam godina poslije protiv Zagreba. U prvom timu, za koji je odigrao 600 utakmica i postigao 400 golova, nastupao je do 1967.godine. Godinama je Asim Ferhatović - Hase bio najbolji igrač Sarajeva i zasigurno jedan od najboljih fudbalera bivše Jugoslavije. Fudbal je, kažu svi oni koji su ga poznavali, igrao isključivo iz ljubavi. Kratko je boravio u Turskoj, ali je za njega uvijek postojao jedan klub- Sarajevo.