{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 22. godišnjica 9. brdske brigade Armije Republike BiH

F
6.11.2014. u 14:25
29
13
Obilježena 22. godišnjica 9. brdske brigade Armije Republike BiH
29
Obilježena 22. godišnjica 9. brdske brigade Armije Republike BiH
Foto: Fena
Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim govorima sjećanja na šehidskim mezarjima u Kahrimanima, Mokrinama, Bukovici i Rakovici te spomen-obilježjima u Tarčinu, Pazariću i Hadžićima obilježena je 22. godišnjica osnivanja 9. brdske brigrade Armije Republike BiH.
Odlukom predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića 5. novembra 1992. godine formirana je Deveta brdska brigada ARBiH.

Deveta brdska brigada je bila prva organizovana formacija Armije BiH koja je pružila prvi otpor agresoru na teritoriji hadžićke općine.

Učestvovala je u svim značajnim bitkama od Koščana, Igmana, Treskavice, Bjelašnice, Kreševa, Kiseljaka i Ilidže.

Tokom cijelog rata branila je Put spasa, a njeni hrabri borci su se morali boriti sa dva neprijatelja, pošto su već krajem 1992. godine počeli napadi HVO-a na slobodnu hadžićku teritoriju.

Pored svakodnevnih borbi, najbitnija misija brigade je bila da se odbrani Put spasa, žila kucavica koja je prolazila iz Konjica, preko Pazarića, Hadžića i Ilidže kroz tunel do Sarajeva. To je tada bio jedini put kojim su stizali hrana i oružje u opkoljeni grad i nikada nije smio biti prekinut.

Kroz brigadu je prošao 5.671 borac, od čega su 264 šehida položila živote, a preko 800 njenih pripadnika je teže ili lakše ranjeno.

Obilježavanje 22. rođendana 9. brdske brigade, pratila su sportska takmičenja, učenje tevhida u svim hadžićkim džamijama, obilazak i polaganje cvijeća na šehidskim mezarjima u Kahrimanima i Mokrinama i spomen-obilježjima ispred osnovnih škola u Tarčinu, Pazariću i Hadžićima, Bukovici i Rakovici.

Centralni dio manifestacije završen je sinoć, svečanom akademijom u prepunoj multimedijalnoj sali Hadžići, saopćeno je iz Press službe Općine Hadžići.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: