BiH
3

Obilježena 21. godišnjica od stravičnog zločina u jami Hrastova glavica

Klix.ba
U organizaciji udruženja logoraša Prijedor '92, Kozarac i Sanski Most te Udruženja Prijedorčanki "Izvor“ danas je na lokalitetu Hrastova glavica, kod mjesta Podvidača, nedaleko od Sanskog Mosta na zapadu Bosne i Hercegovine, obilježena 21. godišnjica ubistva 124 prijedorska logoraša.

Članovi porodica ubijenih te predstavnici vjerskog i društveno političkog života Unsko-sanskog kantona i općine Sanski Most posjetili su danas stratište i odali počast nevinim žrtvama.

Podsjetimo, na današnji dan 1992. žrtve Hrastove glavice su odvedene iz prijedorskih logora Omarska i Keraterm prema Sanskom Mostu, kako bi navodno bili razmijenjeni, a pošto razmjena nije uspjela, na povratku su dovedeni pred prirodnu jamu Hrastova glavica, gdje su strijeljani po trojica u grupi i bacani u prirodnu jamu duboku 20 metara.

Strijeljanje je uspio preživjeti jedino Ibrahim Ferhatović koji je uspio doći do rodnih Hambarina gdje je ispričao ovu stravičnu priču, a ova masovna grobnica je ekshumirana 1998. godine.

Posmrtni ostaci ubijenih logoraša, među njima i poznatog prijedorskog ljekara i eksperta Ujedinjenih nacija Esada Sadikovića, te dva skeleta žrtava iz Drugog svjetskog rata pronađeni su tokom ekshumacije 1998. godine. Sa ovog stratišta, dvadeset jednu godinu nakon zločina, ponovo su upućene poruke nezadovoljstva što niko od počinitelja i naredbodavaca nije izveden pred lice pravde.

Haški tribunal je u presudi Milomiru Stakiću utvrdio da je 5.augusta 1992.godine prijedorski policajac Radovan Vokić došao sa spiskom u logor Omarska i odatle je odvedena grupa od 124 logoraša. Radilo se o logorašima koji su preživjeli strijeljanje u sobi tri logora Keraterma, te su predstavljali nezgodne svjedoke za prijedorske vlasti.

U Prijedoru su tokom rata postojali logori Trnopolje, Keraterm i Omarska, kroz koje su konstantno vršena prebacivanja logoraša iz jednog u drugo mjesto. Prema evidencijama prijedorskih udruženja žrtava, kroz Omarsku je prošlo oko 6.000 ljudi.Smatra se da je oko 25.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo kroz jedan od ovih logora, među njima veliki broj žena i djece.

Spomen obilježje Hrastova glavica je izgrađeno u obliku tradicionalne bosanske čatrnje, a kroz otvor je vidljivo usko grlo prirodne jame u koju su bacana tijela žrtava. Čatrnja se nalazi na postolju koje je izgrađeno u obliku stilizovane suze kao trajno podsjećanje na jedan od najstrašnijih zločina koji je počinjen prije dvadeset i jednu godinu.