BiH
0

Obilježena 20. godišnjica stradanja bošnjačkih civila u Mokronogama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U organizaciji Udruženja bošnjačkih porodica žrtava rata "Mokronoge 1992.-1995.“ i Medžlisom islamske zajednice Tomislavgrad, danas je ispred spomen obilježja na padinama iznad naselja Mokronoge obilježena 20. obljetnica stradanja devetero civila bošnjačke nacionalnosti.

Prigodnu molitvu za stradale žrtve uz prisustvo mještana te predstavnika vjerskog i društvenog života predvodio je glavni duvanjski imam Edin efendija Kukić uz prisustvo vojnog efendije Ibrahima efendije Ćatića, izaslanika mostarskog muftije.

U izjavi za agenciju Fena, glavni duvanjski imam je kazao da se danas na jedan određeni način prisjećamo svojih žrtava da ne bi zaboravili sjećanja na njih a isto tako kako bi se mogao izgraditi suživot na osnovama međusobne tolerancije i poštivanja.

"Ovaj današnji događaj u Mokronogama je jedna lijepa prilika da svi pokažemo da možemo biti ljudi u ovim vremenima i da možemo priznati jedne druge i kao narode", kazao je efendija Kukić.

Po njegovim riječima ovaj zločin što se dogodio u Mokronogama je jedinstven po pitanju ovog knatona jer se sličan zločin i na takav način nije dogodio na ovim prostorima.

Isto tako efendija Kukić je iskazao nezadovoljstvo što se tiče samog procesuiranja onih koji su počinili zločin kao i kaznom koje su dodijeljene prvooptuženom Ivanu Bakoviću( osuđen na 15 godina zatvora gdje je i preminuo od posljedica srčanog udara) kao i činjenicom da ostali učesnici zločina i njihovi nalogodavci nisu procesuirani i sprovedeni pred lice pravde.

"Stoga s pravom se osjećamo kao žrtve rata na ovim prostorima jer i dan danas nemamo očitovanja određenih institucija po pitanju ovog zločina među kojima su i neke s teritorija naše općine", istakao je efendija Kukić.

Glavni duvanjski imam izražava žaljenje što se nalaze u ovakvoj situaciji i kako sam kaže jedan narod ne može graditi budućnost na štetu drugog uz negiranje njegovehistorije a pogotovo negiranje onoga što se dogodilo u Mokronogama uz ne iskazivanje saosjećanja zbog tog brutalnog čina.

"Pozivam građane Tomislavgrada da posjete jednom u svom životu ovo spomen obilježje da vide spomen ploču na kojoj piše da se na ovom mjestu dogodio stravičan zločin kako se ne bi ponovila ovakva bol i sramota", zaključio je glavni duvanjski imam Edin efendija Kukić.

Pred prisutnima na komemoraciji, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin je istakao svoj dolazak ne kao političar već kao vjernik i čovjek koji s razlogom dolazi na ovo mjesto da bi se pomolio za sve nevine žrtve a posebno za nevino stradale žrtve Mokronoga koje se dogodilo prije dvadeset godina.

"Molim Boga da nađu smiraj u onom raju, ako smo vjernici a vjerujemo, nema sumnje da se oni tamo nalaze", kazao je Vukadin za žrtve ovog zločina, dodavši na to molitvu i nad svim članovima uže i šire porodice stradalih da im Bog dadne snage da prebole sve strahote i patnje koje su se dogodile i koje se njima događaju kroz cijelo ovo vrijeme.

Također, načelnik je uputio molitvu za sve njih da nađu snagu da se ovo bez obzira u kojem vremenu živjeli, više nikada ne ponovi uz opasku da niko nema pravo napraviti zločin samo zato što je neko druge vjere ili druge boje kože.