Komandant 1. Korpusa
209

Obilježena 20. godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

Klix.ba
U organizaciji Udruženja generala BiH u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, saborci, prijatelji i predstavnici više nivoa vlasti u četvrtak 8. marta 2018. godine odali su počast i obilježili 20. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.

U ime Općine Centar cvijeće su položili načelnik Nedžad Ajnadžić i njegovi savjetnici Mustafa Resić, Bećir Sirovina i Jasmin Gerin. U emotivnom obraćanju prisutnima predsjednik „Udruženja generala BiH“ i ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH Vahid Karavelić je kazao da rahmetli Talijan nikada neće biti zaboravljen dok žive njegovi ratni drugovi i prijatelji.

"Ovakva masovna okupljanja na godišnjicu njegove smrti govore o ljudskoj veličini našeg Talijana, o čovjeku koga smo voljeli i poštovali zbog toga što je bio poletan, radostan, sretan i u najtežim trenutcima pokazivao svojim primjerom kako se ponašati. Na samom početku najtežeg vremena za Bosnu i Hercegovinu povesti sve one ljude u odbranu grada i države BiH, nije mogao svako. Kako je vrijeme odmicalo naš Talijan je u pripremama pred sami rat, kao osoba zadužena ispred Glavnog štaba Patriotske lige BiH za formiranje jedinica za posebna dejstva Patriotske lige, na sebe preuzimao sve više obaveza, pri čemu je zapostavio svoju vlastitu porodicu, davajući cijelog sebe i svoje znanje i iskustvo državi i gradu Sarajevu.

On je poštovao veličinu svakog čovjeka, a s druge strane znao je biti vrlo oštar i rigorozan prema nečovjeku. Zbog toga nam nije bilo teško da krenemo za njim, jer takvi mogu samo da povedu ljude za sobom. Naša dužnost i obaveza je da državu izgradimo po mjeri svih njenih građana poštujući međusobne različitosti, kao dug koji imamo prema Mustafi Hajrulahoviću Talijanu, poručio je Karavelić.

Rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Umro je u 41. godini života od srčanog udara. Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Sa početkom rata u njegovoj Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH, koja je preteča Armije RBiH.