Dom OSBiH u Sarajevu
0

Obilježena 19. godišnjica osnivanja brigade "Kralj Tvrtko" HVO-a

FENA
Dom OSBiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Dom OSBiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Koordinacija udruga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Grada / Kantona Sarajevo organizirala je u četvrtak u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu akademiju povodom obilježavanje 19. godišnjice od osnivanja sarajevske brigade "Kralj Tvrtko".

Kako su govornici istaknuli, ova brigada brojala je oko 5.000 pripadnika, a 120 njih je poginulo dok je 300 teže i lakše ranjeno.

Ivan Vulić, prvi komandant brigade "Kralj Tvrtko", evocirao je uspomene kada su razjedinjene jedinice objedinjene u jednu brigadu koja je imala odbrambene linije u odbrani Sarajeva.

"Ovo je jedini dan kada se zajedno prisjećamo na poginule branitelje grada Sarajeva i odajemo im pomen polaganjm vijenaca i paljenjem svijeća na mjestima pogibije", kazao je Vuliću u izjavi za Fenu.

Također, kazao je da su porodice žrtava i suborci danas prvi put položili cvijeća kod crkve "Presvetog trojstva" u Novom Sarajevu gdje će uskoro biti izgrađen i spomenik svim poginulim pripadnicima HVO-a u Sarajevu.

Željko Jukić, vojnik brigade "Kralj Tvrtko", podsjetio je da su pripadnici HVO-a učestvovali u bitki za Otes, Hrasno Brdo, Stup, Elektrotehničku školu, Dobrinju i tako dalje.

"Međutim, nakon rata Hrvati, mada konstitutivni narod u BiH, teško ostvaruju svoja prava. U ratu smo bili jedinstveni, a u miru smo često razjedinjeni", dodao je Jukić.

Akademija je praćena kulturno-umjetničkim programom na kojem su svirali tamburaši "Napretka", a prisustvovali su joj brojni pripadnici hrtvatskih udruženja, kao i politički i vjerski dužnosnici.