BiH
0

Obilježena 19. godišnjica od oslobađanja kote Vis na brdu Žuč

FENA
Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća i prigodnim programom pored spomen-obilježja danas je u Sarajevu obilježena 19. godišnjica od oslobađanja kote Vis na brdu Žuč, gdje su se u toku ratnih sukoba u BiH devedesetih vodile ključne bitke za spas glavnog grada.

Obilježavanje ove važne godišnjice kada je poginuo i Smail Šikalo, te 18. godišnjice bitke za brdo Žuč organiziralo je Udruženje "Druge viteške" Novi Grad Sarajevo, a cvijeće su, saborci 49 poginulih u tim borbama, položili na mezarja Smaila Šikala, Senada Čolića i Feriza Tumbula.

Predsjednik Udruženja "Druga viteška" Novi Grad Sarajevo Muaz Suljagić prisjetio se danas tog dana, naglašavajući da je Smail Šikalo, koji je u trenutku pogibije imao 25 godina, bio dobitnik najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".

Potcrtao je da je bitka za oslobađanje kote Vis bila veoma dobro pripremljena na čelu s komandantom Safetom Zajkom, pet ili šest jedinica krenule su u tu akciju 5. decembra, a 8. decembra je kota i oslobođena.

"Nije bilo jednostavno motivirati borce da krenu na kotu Vis u tom trenutku, budući da smo bili veoma loše naoružani, međutim, morala i volje u tim borcima nije nedostajalo", ispričao je novinarima Suljagić.

Članovi porodica poginulih prisustvovali su obilježavanju ove godišnjice, a Nefa Babić, sestra poginulog Šikala, kazala je da i danas osjeća istu tugu kao i onog dana kada je izgubila brata, ali je ipak dodala da joj je drago što ga njegovi saborci nisu zaboravili.

Cvijeće su položili i počast odali i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad Sarajevo i druga udruženja koja okupljaju boračku populaciju.