Rotimlja kod Mostara
30

Obilježena 18. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca danas je obilježena 18. godišnjica smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog koji je sa svojim saradnicima poginuo u avionskoj nesreći.

Na mjestu tragedije cvijeće su položile delegacije gradskih, kantonalnih, entitetskih i državnih institucija Bosne i Hercegovine, Ambasade Sjeverne Makedonije u BiH i Vojske Republike Sjeverne Makedonije i odali počast stradaloj delegaciji.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Zamjenica premijera Republike Sjeverne Makedonije Slavica Grkovska je kazala kako je Boris Trajkovski bio otac, brat, prijatelj, a prije svega mudar čovjek koji je bio za narod.

"Bio je čovjek koji je vodio svoj narod visokim moralnim principima prema evroatlantskim integracijama. Nažalost, na ovome se mjestu ugasio život velikog lidera i njegovih saradnika" rekla Grkovska.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić je podsjetio kako je Trajkovski život izgubio sa svojom delegacijom u avionskoj nesreći prilikom dolaska na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru 2004. godine i da je to bio veliki bio je to veliki gubitak ne samo za građane Makedonije već ze region.

"Bio je mudar i moderan političar koji će ostati upamćen u regiji i šire. Ono čemu je on težio jest stabilnost", kazao je ministar Lučić.

Makedonski predsjednik Boris Trajkovski stradao je u avionskoj nesreći, zajedno sa šest članova delegacije i dvojicom pilota predsjedničkog aviona, koji se srušio 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlja, između Mostara i Stoca, u uvjetima smanjene vidljivosti.