Zvornik
0

Obilježena 18-godišnjica "Dana otpora"

Sarajevo-x.com
Na Kula Gradu kod Zvornika demobilisani borci opštine Zvornik obilježili su 18-godišnjicu "Dana otpora".

Obilježavanje je počelo učenjem tevhida bosanskim šehidima u Kula Gradu. Tevhid su predvodili imam Kula Grada Amar ef. Gazibegović i glavni imam Medžlisa Nurija ef. Čikarić uz prisustvo drugih imama.

U tvrđavi je održan i čas historije, a o historijatu Zvornika je govorio Mustafa Muharemović. Naveo je historijske podatke o ulozi grada Zvornika u prošlosti, a komadant odbrane Kula Grada Samir Ništović prisutnima je govorio o tome kako je 150 slabo naoružanih mještana Kula Grada odolijevalo dobro naoružanoj sili u aprilu 1992. godine.

Nakon historijskih prisjećanja uslijedila je tribina, na kojoj je učenica Amela Ibrahimović pročitala svoj tekst o ovom datumu. Riječi podrške su dali i Edin Ramić, član Vijeća naroda RS-a i Muharem Murselović narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.

Muhamed Čikarić jedan od podrinjskih komandanata iznio je podatke o učešću zvorničkih boraca u jedinicama Armije BiH. Predstavnik Demobilisanih boraca Srebrenice prenio je pozdrave srebreničkih boraca i predložio da se naredne godine održi regionalni skup boraca Podrinja.

Predsjednik Organizacije demobilisanih boraca opštine Zvornik Rahman Nukić je dodijelio plakete jednom broju porodica boraca koji su zadužili svoju domovinu, a nisu dobili ratna odlikovanja.