BiH
0

Obilježena 17. godišnjica zločina nad Bošnjacima Srebrenice

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Navršava se danas 17 godina od stradanja Bošnjaka na igralištu kod Srednjoškolskog centra u Srebrenici. Od jedne granate, ispaljene s položaja bosanskih Srba, tog dana, prilikom odigravanja nogometne utakmice, poginule su 74 osobe, stotinu ranjeno, od kojih su neki poslije toga i podlegli.

Hidajet Begić (19) poginuo je tog dana zajedno sa svojim vršnjacima. Majka Šefika priča:

Otišao je da gleda utakmicu. Bila sam nekih stotinjak metara daleko. Čula sam strahovitu buku i kad sam došla ovdje, rekli su da mi je sin poginuo. Vidjela sam ga da je bio naslonjen na svog najboljeg druga. Zakopali smo ih zajedno u jedan mezar.

Hasan Hasanović je jedan od preživjelih.

"Tog dana u Srebrenici je bio francuski general Filip Morion. Smatrali smo da će taj dan biti miran, pa smo se okupili na fudbalskom igralištu. U jednom momentu granata je pala na tri metra od mene. Bio sam povrijeđen, ali sam vidio da je na desetine oko mene bilo mrtvih ljudi i djevojaka", rekao je Hasanović.

Delegacije udruženja majki Srebrenice, članovi porodica žrtava, delegacije Općine Srebrenica, demobiliziranih boraca i položili su cvijeće i proučili Fatihu.

Vijenac na mjesto stradanja Srebreničana položio je i Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. On je nakon toga izjavio:

"Zločini koji su počinjeni u Srebrenici od 1992. do 1995. godine, bili su uvod u genocid iz jula 1995. Nažalost, za mnoge zločine još niko nije odgovarao, a što je još gore, mnogi ne žele da priznaju da je ovdje bio genocid, iako je Međunarodni sud donio takvu presudu."

Solidarnost s majkama Srebrenice i danas su pokazale "Žene u crnom“ iz Beograda, čija delegacija je položila cvijeće na mjestu zločina pored školskog igrališta.

Nakon toga, u Kulturnom centru Srebrenica održan je okrugli sto o temi "Zločini nad Bošnjacima Podrinja do '95. godine“.