Prijedor
0

Obilježena 17. godišnjica stradanja u logoru Keraterm

SRNA
U Prijedoru je danas obilježena 17. godišnjica stradanja Hrvata i muslimana u logoru Keraterm u Prijedoru.

Predsjednik Udrženja logoraša "Prijedor '92" Mirsad Duratović rekao je da su razlozi okupljanja sjećanje na stradale, podsjećanje samih logoraša na sve što su prošli i podsjećanje svih koji su odgovorni za logore da ni oni nisu zabravljeni.

"Vjerujemo da će ih stići ruka pravde", rekao je Duratović. 

Aktivista Udruženja Prijedorčanki "Izvor" Edin Ramulić rekao je da je na današnji dan 1992. godine u prostoriji broj 3 Keraterma stradalo između 150 i 200 logoraša.

"Većina ih još  nije pronađena i tragamo za njima među još 1.273 nestalih Prijedorčana", rekao je  Ramulić. 

Pred bivšim logorom Keraterm 2003. godine postavljena je spomen-ploča sa natpisom: "Na ovom mjestu je u maju 1992. uspostavljen logor smrti Keraterm gdje je 3.000 ljudi bilo zatočeno mučeno ili ubijeno. Do avgusta 1992. ubijeno je ili iz njega u nepoznatom pravcu odvedeno više od 300 nevinih ljudi".

Obilježavanju su, osim bivših logoraša i porodica stradalih i preživjelih, prisustvovali predstavnici opštinske i republičke vlasti, političkih stranaka, Islamske zajednice BiH i nevladinih organizacija. 
Skup su organizovali Udruženje Prijedorčanki "Izvor", Udruženje logoraša "Prijedor '92" i Udruženje logoraša Kozarac, a prijedorska policija obezbjeđivala je skup i regulisala saobraćaj.