Prozor/Rama
0

Obilježena 15. godišnjica stradanja Bošnjaka

Piše: Adnan Brkić
Danas je, u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Armije R BiH Prozora, obilježena 15. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu.

Jula 1993. godine najviše prozorskih Bošnjaka je stradalo u logorima u Srednjoškolskom centru u Prozoru, UNISU i Vatrogasnom domu, u selu Rumboci i u logoru Dretelj kod Čapljine. Mnogi od njih su ubijeni u Herama, Kleku, Heljdovima, živim štitovima na Crnom vrhu, te ne deponiji Duška kosa. Najmlađa žrtva je sedmomjesečni dječak Haris Pilav iz sela Lapsunj, a najstarija Fata Malanović iz sela Heljdovi.

Suljo Kmetaš, predsjednik Udruženja logoraša općine Prozor-Rama jedan je od preživjelih logoraša koji je prošao kroz sve torture.

"Na dan kad sam zatvoren odveden sam da čistim jednu prostoriju koja je bila puna krvi, gdje su zlostavljani prozorski Bošnjaci. Tada je trebala doći delegacija Crvenog križa, pa smo mi morali ukloniti sve tragove nasilja. Tu večer sam pretučen i mjesec dana nisam mogao stati na noge. U srednjoškolskom centru ljudi su svaki dan ubijani, odvođeni i zlostavljani. Tako je bilo i 31. jula 1993. godine kada su odveli 54 Bošnjaka na živi štit na "Crnom vrhu", gdje je bio i moj brat, i od tada se za njega ništa ne zna." kazao je Kmetaš.

Za sudbinu brojnih Prozorčna koje su vojnici HVO-a i HV odvodili do danas se ništa ne zna, a porodice su više izgubile svaku nadu.

"Mi još tragamo za 57 nestalih, za koje sumnjamo da ćemo ih ikada naći. Razlog je to što do sada ni jedan ratni zločinac nije procesuiran, niti pred domaćim, niti pred kantonalnim sudom. Porodice su toliko ogorčene, jer svaki dan sretaju zločince koji slobodno šetaju Prozorom" kazala je Safija Hrinić, predsjednica Udruženja porodica nestalih u Prozoru.

U slučaju Prlić i ostali, koji se vodi pred sudom za zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu dio optužnice se odnosi i za zločine počinjene na području općine Prozor-Rama, a nedavno je i Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o dešavanjima u Prozoru.

U sklopu obilježavanja 15. godišnjice stradanja prozorskih Bošnjaka u 12 sati Prozorčani su obišli šehidsko mezarje Mahala, gdje je ukopan najveći broj stradalih, gdje je proučen Jasin i dova.

Na mezarju Mahala prisutnim se kratko obratio Safet ef. Pozder, glavni imam Medžlisa IZ Prozor koji je kazao da ovim okupljanjem treba poručiti tri stvari, da preživjeli uče iz događaja iz prošlosti, da Bošnjaci trebaju graditi suživot i toleranciju sa drugim narodima i da je najveća bolest jednog naroda zaborav.

Nakon obilaska mezarja u Nuhefendića džamiji u Prozoru klanjan je podne-namaz i proučen prigodan mevlud.