BiH
0

Obilježena 15. godišnjica sarajevskog ratnog tunela

FENA
U organizaciji Kantona Sarajevo danas je održavanjem historijskog sata obilježena 15. godišnjica puštanja u funkciju tunela Dobrinja-Butmir, koji je prokopan tokom proteklog rata u BiH i za građane opsjednutog Sarajeva značio jedinu vezu sa svijetom, spas i opstanak.

Historijski sat održan je i na butmirskoj i na dobrinjskoj strani tunela. U prisustvu njegovih graditelja, boraca, komandanata, članova porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, te zvaničnika Kantona i Općine Novi Grad.

Prema riječima komandanta odbrane Dobrinje, brigadnog generala Ismeta Hadžića dvije strane tunela spojene su prokopavanjem posljednja dva metra zemlje prije 15 godina 30.jula u 22 sata i 30 minuta.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Ibrahimović kazao je da je planirana rekonstrukcija ovog objekta koji je u ratnom Sarajevu za građane značio doslovno spas i preživljavanje.

Ministar još nije mogao reći ništa o rokovima za rekonstrukciju već je naznačio da se nada da će do augustovske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo biti riješeno imovinskopravno pitanje s vlasnicima kuće na dobrinjskoj strani ispod koje je ulaz u ratni tunel.

Ibrahimović je kazao i da će rekonstruirani tunel s pratećim objektima svjedočiti o ovom čudu bosanskog otpora i imati veliki historijski i turistički značaj.

Tunel Dobrinja-Butmir prokopan je ispod zemlje u dužini od oko 740 metara.