BiH
94

Obilježena 11. godišnjica obnove Starog mosta

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U organizaciji “Centra za mir i multietničku saradnju“ večeras je u Mostaru obilježena 11. godišnjica obnove Starog mosta. Svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine te brojni visoki gosti i građani Mostara.

Svečani dio programa počeo je prelaskom tri člana Predsjedništva BIH preko Starog Mosta, u pratnji bubnjeva, nakon čega je izveden skok u rijeku Neretvu u čast Predsjedništva BiH, kao generalnog pokrovitelja 449. tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

Uslijedio je i jedinstven prizor na Starom mostu, za sve okupljene intonirana je kompozicija pjesme “Emina“ koju je na trubi izveo član Simfonijskog orkestra Mostar Ivan Bevanda.

Svečanost je nastavljena u restoranu "Labirint" prikazivanjem dokumentarnog filma “Stari most – spomenik mira“. U nastavku večeri članovima Predsjedništva BIH bit će uručeno najviše priznanje “Centra za mir“ – međunarodna Nagrada za mir “Mostar Peace Connenction“. Osim članovima Predsjedništva BIH nagrada će posthumno biti uručena i bivšem predsjednik Republike Turske Sulejmanu Demirelu i bivšem premijeru Republike Hrvatske Ivici Račanu, kao ljudima koji su svojim djelovanjem doprinijeli obnovi i izgradnji Starog mosta.

U ime pokojnog premijera Hrvatske Ivice Račana dodjeli nagrada prisustvuje i ambasador RH u BIH Ivan Del Vechio, a nagradu će preuzeti Račanova supruga Dijana Pleština.

Nagradu će u ime pokojnog predsjednika Republike Turske primiti Ambasada ove zemlje u BIH, odnosno turski konzul u Mostaru.

U nastavku večeri bit će upriličena i dodjela mostarske nagrade "MIMAR MIRA“, utemeljene prošle godine. Kao ovogodišnji laureati posthumno su odlikovani - prof.dr. Radovan Ivančević iz Zagreba, prof. dr. Milan Gojković iz Beograda, inženjer Josip Šilić iz Zagreba, Ratko Pejanović, reditelj Sulejman Kupusović.

“MIMARE MIRA“ dobili su i Željana Zovko, Siniša Šešum, Đelo Jusić, fra Iko Skoko, Erna Cipra, Florijan Mićković, Gojko Berić, Omer Karabeg, Ivan Lovrenović, Martina Mlinarević – Sopta, Josip Muselimović, Milan Jovičić, Gradimir Gojer, Zdravko Grebo i Roko Markovina.