BiH
0

Obilježena 10. godišnjica Daytonskog sporazuma

FENA
U Washingtonu je u ponedjeljak obilježena 10. godišnjica Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, dok istodobno čelnici stranaka iz BiH vode pregovore o izmjenama daytonskog Ustava BiH koje bi ojačale središnje institucije vlasti u zemlji i pripremile je za uključenje u Evropsku uniju.

Daytonski sporazum, koji je parafiran 21. novembra 1995. u Daytonu, a potom potpisan u Parizu, zaustavio je rat u BiH, ali je ostavio iza sebe kompliciran sustav vlasti sa slabim institucijama središnje države i podjele po nacionalnim crtama.

Na skupu obilježavanja obljetnice Daytonskog sporazuma, koji je organizirao vašingtonski Institut za mir, naglašeno je da je sporazum zaustavio rat, ali da je došlo vrijeme da se modernizira daytonski ustav kako bi BiH mogla normalno funkcionirati kao jedinstvena zemlja.

"Nema dvojbi da je narod Bosne i Hercegovine spreman na ustavne promjene", rekao je skupu državni podtajnik za političke poslove u američkom State Departmentu Nicholas Burns i pozvao čelnike BiH da ih usvoje.

On je napomenuo kako su izmjene ustava pretpostavka za uključenje BiH u Evropsku uniju i NATO.

U Washingtonu su se okupili čelnici sedam parlamentarnih stranaka iz BiH koji pregovaraju o ustavnim promjenama. Oni razgovaraju o instituciji jednog predsjednika te jačanju uloge vlade i parlamenta BiH.

Ukoliko se usuglase, u utorak bi na svečanosti u State Departmentu u prisutnosti američke državne tajnice Condoleezze Rice trebala biti potpisana izjava o opredijeljenosti čelnika BiH za izmjene ustava. Konkretna rješenja bi trebala biti razrađena kasnije i usvojena u bh. parlamentu do kraja godine. Prema zakonu ustavne izmjene moraju biti prihvaćene 170 dana prije sljedećih izbora zakazanih za oktobar 2006.

Za sada su pregovarači suglasni da se vladi i parlamentu daju veće ovlasti, ali nema konsenzusa da li bi trebala biti ustanovljena institucija jednog predsjednika, umjesto sadašnjeg tročlanog predsjedništva, niti oko načina njegova izbora, doznaje se iz hrvatskih krugova bliskim pregovorima.

Kako se doznaje iz bošnjačkih izvora, predstavnik bošnjačke stranke SDA Sulejman Tihić je u nedjelju navečer napustio pregovore nezadovoljan dubinom promjena na koje pristaju bosanski Srbi, koji, kako je rekao izvor, pristaju samo na "kozmetičke" promjene. Bošnjački izvor je kazao kako se ipak očekuje da se Tihić u ponedjeljak vrati pregovorima.

Hrvatski izvor je rekao da je spor izbio oko položaja predsjednika, jer Bošnjaci žele jednog predsjednika, čemu se protive i Srbi i Hrvati te da je potom na pregovarački stol vraćen prijedlog i o dva potpredsjednika.

Međunarodna zajednica predvođena SAD-om, čiji predstavnik diplomat Donald Hays, bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH, posreduje u pregovorima, nastoji da čelnici BiH dogovore izmjene daytonskog ustava kojim bi se stvorile održive i funkcionalne institucije jedinstvene države.

Hrvatski član predsjedništva BiH i njegov predsjedavajući Ivo Miro Jović je kazao skupu kako Hrvati žele promjene ustava, ali da inzistiraju na ravnopravnosti Hrvata s druga dva naroda.

Bošnjački član predsjedništva Sulejman Tihić je rekao kako je daytonski ustav najlošiji dio Daytonskog sporazuma koji je sada "kočnica razvoja BiH" i pozvao na njegove izmjene kako bi se zemlja usmjerila prema EU i NATO-u.

Srpski član predsjedništva Borislav Paravac je kazao kako je daytonski ustav i dalje "životan" i da posjeduje mogućnosti za nastavak reformi u BiH, uključujući i poboljšanje funkcioniranja institucija o kojima se trenutno vode pregovori u Washingtonu.

Arhitekt Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke, glavni američki pregovarač prije 10 godina u Daytonu, rekao je kako sporazum nije savršen i da bi trebalo popraviti njegove pogreške.

On je pozvao srpsku stranu da Republika srpska "jednom zauvijek prizna da je dio države BiH", a govoreći o izmjenama ustava, pozvao Bošnjake na strpljivost kako bi se na pregovorima u Washingtonu ostvario napredak oko promjena koje bi trebale donijeti jačanje središnje vlasti u BiH.