Kraj projekta, ali ne i reforme
0

Obilježen završetak Projekta zemljišne administracije u BiH

Sarajevo-x.com
U hotelu Europa u Sarajevu održan je svečani ručak kojim je obilježen završetak Projekta zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini.

Pored predstavnika Projekta iz agencija koje su finansirale Projekat - švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida i austrijske agencije za razvoj ADA, njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ koje je bilo zaduženo za implementaciju projekta zajedno sa bosanskohercegovačkim institucijama (entitetska ministarstva pravde i uprave za geodetska i imovinsko-pravne poslove), ovom skupu su prisustvovali i ambasador Republike Austrije dr. Donatus Köck, ambasador Kraljevine Švedske Bosse Hedberg i prvi sekretar privrednog odjela Ambasade SR Njemačke Matthias Heinz.

U ime predstavnika donatora i agencije za implementaciju okupljenima se obratio Reinhard Lüke, GIZ-ov rukovodilac Projekta zemljišne administracije u BiH koji je istakao uspješnu saradnju vlada triju donatorskih zemalja – Švedske, Austrije i Njemačke – te je kao najveće ostvarene rezultate Projekta istakao sigurnije i jednostavnije procedure registracije nekretnina u BiH, smanjeno vrijeme čekanja i modernizaciju zemljišnoknjižnih procedura uvođenjem novog softvera u svakodnevni rad. 

Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove obratio se okupljenima u ime institucija u Bosni i Hercegovini koje su provodile reformu u okviru Projekta zemljišne administracije – Federalno ministarstvo pravde, Ministarstvo pravde Republike Srpske, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS.

"Institucije u BiH su putem Projekta zemljišne administracije uspjele izgraditi kapacitete kojima danas mogu nastaviti reformske napore i implementirati i druge slične projekte“, rekao je Obradović.

Tokom ceremonije predstavljen je i kratki film o postignućima Projekta zemljišne administracije u BiH.