VTKBiH
0

Obilježen Svjetski dan telekomunikacija

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) danas je obilježen 17. maj, Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, koji je ove godine posvećen temi „Žene i djevojke u sektoru ICT-a".

"Ta tema ima za cilj da ukaže na važnost i nužnost da žene, koje čine polovinu svjetske populacije, potpuno ravnopravno učestvuju u sektoru ICT-a“ , istakao je na konferenciji za novinare predsjednik VTKBiH Bruno Bojić.

Naglasio je da bh. društvo prolazi kroz proces tranzicije i usvajanja standarda svojstvenih visoko razvijenim državama svijeta.

"Nažalost, BiH je još na niskom nivou informacione pismenosti, što je uslovljeno nizom faktora koji ograničavaju bh. društvo. Statistika pokazuje da se u BiH za informacione tehnologije po stanovniku izdvaja oko 24 dolara, što je jako malo u odnosu na zemlje regiona koje, u prosjeku, izdvajaju 50 do 60 dolara“ , dodao je Bojić.

Po njegovim riječima, svjetski pokazatelji ukazuju na to da sektor ICT-a učestvuje s više od deset posto u ukupnom svjetskom GDP-u te da mu stoga i u BiH treba posvetiti posebnu pažnju.

Također, 17. maja se obilježava godišnjica potpisivanja prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine i osnivanja Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

Bivši savjetnik generalnog sekretara ITU Mohamed Harbi kazao je među ostalim da je u 2002. bilo milijardu mobilnih i isto toliko fiksnih linija, a danas ima više od četiri milijarde te se očekuje da će za nekoliko godina taj broj porasti na pet milijardi.

Pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH Željko Knežević naglasio je da je razvoj društva danas nezamisliv bez ICT-a, kao alata za izgradnju svih servisa i aplikacija koji će građanima učiniti život boljim.

Kazao je da je informaciono društvo uistinu novi društveni poredak koji je promijenio način življenja, kao i način funkcioniranja privrede, tako da ICT ulazi u sve pore društva.

"Svi napori usmjereni su ka tome da se ICT učine dostupnim svim kategorijama društva, a samim tim i djevojkama i ženama te da one svoje poslovne karijere grade na tim tehnologijama koje zahtijevaju dosta znanja, inovativnosti i kreativnosti", istakao je Knežević.

Rukovoditeljica Sektora za regulaciju tržišta Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) Nadžida Sarić kazala je da nalazi istraživanja u zemljama Evropske unije pokazuju da će tokom nekoliko narednih desetljeća postojati veliki nedostatak ICT stručnjaka na tržištu rada, tako da Evropska komisija predviđa da će do 2015. godine postojati oko 700.000 upražnjenih radnih mjesta u tom sektoru.

“Iako ICT sektor nije pod direktnom ingerencijom naše institucije, RAK podržava saradnju sa svim relevantnim institucijama, univerzitetima i kompanijama u BiH u pokretanju inicijative privlačenja, poticanja i uključivanja djevojaka i žena u rastući ICT sektor, koji je vođen tehnološkim inovacijama i novim poslovnim izazovima", istakla je Sarić.

Predsjednik Udruženja BHTEL Himzo Bajrić naglasio je neophodnost ostvarenja visoke godišnje produkcije stručnjaka za stvaranje i primjenu novih tehnologija. Podsjetio je da je Udruženje BHTEL osnovano radi pomoći u pridruživanju najuspješnijim u procesu kretanja prema društvu znanja.

Izvršni direktor za razvoj poslovanja u BH Telecomu Hamdo Katica kazao je da je stepen razvijenosti ICT-a u BiH na solidnom nivou u odnosu na neke druge oblasti.

"Stvorili smo određene pretpostavke za efikasno korištenje telekomunikacijskog sistema za potrebe biznisa i za građane", rekao je Katica i dodao da su tome značajno doprinijele i žene, koje čine oko 35 posto od ukupnog broja zaposlenih u kompaniji BH Telecom.

Direktor funkcije za strategiju u kompaniji m:tel Ilija Stevanović je rekao da ta kompanija kontinuirano ulaže u razvoj internih procesa i znanja svojih zaposlenika, ne poznajući barijere zasnovane na spolu ili bilo kojoj drugoj osnovi.

"U tom smislu, žene zauzimaju značajno, ako ne i ključno mjesto u kompaniji. Od ukupnog broja zaposlenih u m:tel-u, 40 posto su žene", naveo je Stevanović.

U HT Eronetu, kako je kazao predstavnik ove kompanije Adam Džoić, od ukupnog broja zaposlenih 35 posto su žene, koje su pokazale da mogu biti nosioci razvoja savremenih tehnologija.